Večino srčnih napak odkrijejo, ko je otrok še v maminem trebuhu, in sicer z ultrazvočno preiskavo v 20. tednu nosečnosti. Zdravnik porodničar nosečnico zaradi suma na srčno napako ploda napoti na kardiološko službo na Pediatrični kliniki, da napako pri otroku natančneje opredelijo. V primeru, da je napaka huda, se lahko starša odločita za splav, če pa se starša odločita za dokončanje nosečnosti, skušajo napako odpraviti po rojstvu.

Na pregled k pediatru kardiologu pošljejo tudi nosečnice, ki imajo prirojeno srčno napako, če jo ima oče otroka, bližnji sorodnik, kateri od že rojenih otrok ali če ima nosečnica katero od bolezni, za katero vemo, da poveča možnost srčnih napak pri otroku, je pojasnil doc. dr. Tomaž Podnar, dr. med., vodja službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki.

NAPAKE ODKRIJEJO KMALU PO ROJSTVU

Če zdravnikom okvare srca ne uspe ugotoviti že med nosečnostjo, težje napake pri otroku odkrijejo praviloma kmalu po rojstvu, v porodnišnici ali ob sistematskem pregledu, ko je otrok star en mesec. Lažje napake se lahko pokažejo kasneje in jih odkrijejo med kasnejšimi sistematskimi in drugimi zdravniškimi pregledi, nekatere pa ostanejo neodkrite tudi do odraslega obdobja.

"Srčne napake praviloma ne razpoznajo starši prek otrokovih težav, ampak jih odkrije pediater s temeljitim poslušanjem srca. Veliko večino otrok zdravijo, še preden imajo kakršne koli težave, in ti otroci živijo normalno," pojasnjuje dr. Podnar. Analiza, ki so jo opravili pri nas, je pokazala, da so pri skoraj vseh otrocih prirojene srčne napake ugotovili v prvem mesecu življenja, kar kaže, da so bolniki z neodkrito srčno napako pri nas zelo redki. Zgodnje zdravljenje je pomembno tudi zato, ker se nekateri srčni defekti z leti spreminjajo - rastejo, spreminjajo obliko in jih je zato težje zdraviti, še posebno katetrsko.

KIRURŠKO IN KATETRSKO ZDRAVLJENJE

Kadar pri novorojencu ugotovijo hujšo srčno napako, otroka zdravijo večinoma na kirurški način, če je napaka enostavnejša, pa s pomočjo katetrskega posega. Tovrstnih kirurških posegov je zato vse manj, pojasnjuje Podnar, a so ti vse zahtevnejši. Pogosto bolnike zdravijo tudi kombinirano, ko del opravi kirurg, del pa kardiolog.

Kateterske posege opravljajo v službi za kardiologijo Pediatrične klinike v sodelovanju z drugimi oddelki Kliničnega centra. S pomočjo katetra naredijo otroku luknjo v pretinu preddvorov (tako imenovana balonska atrioseptostomija), in sicer pri tistih otrocih, ki takoj po rojstvu potrebujejo mešanje med pljučnim in telesnim krvnim obtokom, lahko katetrsko razširijo zožane zaklopke (balonske dilatacije pljučne arterijske zaklopke in aortne zaklopke), s katetrom znajo zapreti luknje v srcu, širijo zožane žile, predvsem aorte in pljučne arterije (z balonsko dilatacijo ali vstavitvijo žilnih opornic), prav tako lahko zapirajo nenormalne žilne povezave.

AMPLATZEVA ZAPIRALA

Nekatere od teh posegov opravljajo že vrsto let, med novejše in tehnično najzahtevnejše metode sodi zapiranje lukenj v srcu z Amplatzevimi zapirali, kar v Kliničnem centru opravljajo od leta 2000. Do oktobra letos so obravnavali 207 bolnikov, med njimi 146 otrok različnih starosti in 61 odraslih. Prehodne zaplete so opazili pri dveh bolnikih.

Vse posege so opravili zdravniki službe za kardiologijo Pediatrične klinike v Ljubljani ob sodelovanju strokovnjakov Kliničnega inštituta za radiologijo in Kliničnega oddelka za kardiologijo KC.

Z Amplatzevini zapirali zapirajo defekte v pretinu preddvorov, odprto ovalno okno, odprt Botallov vod, različne oblike defektov v pretinu prekatov in nenormale žilne povezave.

"Podoben poseg lahko izvede tudi kirurg, ki luknjo zašije ali jo zapre s krpo, a mora za to odpreti srce," pojasnjuje kardiolog. Tudi kirurg lahko poseg opravi hitro in z majhno brazgotino, a mora bolnika priključiti na zunajtelesni krvni obtok, kar je za organizem velika obremenitev. Pri katetrskem posegu to ni potrebno, saj srce deluje ves čas postopka. Medtem ko lahko kirurg zapre vse tipe defektov, s katetrom zapirajo samo defekte do določene velikosti in tiste, ki imajo določene robove. Zato morajo bolnike za poseg skrbno izbrati.

Klinični center sodi med redke centre v svetu, ki uspešno opravljajo katetrsko zapiranje defektov v pretinu prekatov, kar trenutno velja za tehnično najzahtevnejši poseg na področju katetrskega zdravljenja prirojenih srčnih napak.