Strojanovi so po skoraj štirih tednih čakanja, da bo rešen problem njihove nastanitve, zapustili Postojno. Takoj, ko se je razširila novica, da se vračajo v Dečjo vas, so krajani začeli postavljati cestne zapore. Čez cesto so postavili deblo in preprečili pot vozilom.

Nestrpnost je dosegla vrhunec, ko je kakih sto policistov s ščiti začelo korakati proti mirno stoječi množici, v kateri je bilo tudi precej otrok, in jo potiskati navzgor po cesti proti središču Dečje vasi. Ob tem so uporabili tudi gumijevke. 50-letni domačin iz Valične vasi jo je skupil po glavi, 45-letna krajanka pa je ob pritisku policistov padla in si poškodovala roko. Uradno policijsko poročilo trdi, da so se krajani pomikali proti policistom in vanje metali kamenje ter da so hoteli mednje vreči deblo.

Strojanovi do Dečje vasi niso prispeli, ker jih je policija zaustavila pri Ivančni Gorici. Tu so čakali, odločeni, da se vrnejo na svoj dom. Po polnoči sta tja prispela minister za šolstvo Milan Zver in minister za notranje zadeve Dragutin Mate, ki sta se z Mirkom in Jelko Strojan odpeljala v Ivančno Gorico na pogovor s premierom Janezom Janšo. Po sestanku so se Strojanovi odločili vrniti v Postojno, kjer bodo samo začasno, dokler jim država čez zimo ne bo našla prostora v enem od svojih objektov.

V Ambrusu so se razmere po nemirni noči umirile, krajani pa so odstranili barikade in umaknili vojaške straže.