Do dogovora o vrnitvi je prišlo sinoči na srečanju s premierom Janezom Janšo ter ministrom za šolstvo in šport Milanom Zverom, notranjim ministrom Dragutinom Matejem ter ministrom za okolje in prostor Janezom Podobnikom.

Predstavniki družine Strojan so v pogovoru sprejeli pravno argumentacijo, po kateri zaradi izvršljivih aktov inšpekcijskih služb ter pravnomočne sodbe upravnega sodišča iz leta 2002, legalizacija njihovega prejšnjega naselja pri Ambrusu ni možna, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Odločili so se, da se za krajši čas vrnejo nazaj v Postojno, nato pa se bodo preko zime nastanili v enem izmed državnih objektov na zemljišču v lasti Republike Slovenije, ki jim bo omogočil normalne življenjske razmere, vključno s šolanjem otrok.

V tem času jim bodo pristojne vladne službe pomagale poiskati zamenjavo njihove nezazidljive parcele pri Ambrusu za primerno zazidljivo oziroma legalno nastanitveno lokacijo ter pomagale pri zbiranju pomoči za legalno in trajno ureditev bivališča, so ponoči sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot je ponoči dejal novomeški romski svetnik Zoran Grm, so predstavniki vlade Strojanovim predlagali, naj se zaradi svoje varnosti vrnejo v nastanitveni center v Postojni. Grm, ki lokacije srečanja s predstavnik vlade ni želel razkriti, je še povedal, da naj bi se pogovori o lokaciji za Strojanove nadaljevali čez dva do tri dni.

Premier Janša in ministri so se ponoči v Ivančni gorici in Višnji gori sestali tudi z vodstvom občine Ivančna gorica in krajevne skupnosti Ambrus, pa tudi z nekaterimi romskimi svetniki.

Vsi sodelujoči v pogovorih so se zavzeli za spoštovanje pravne države in umirjanje zaostrenih razmer. Cestne prepreke so bile nato odstranjene, policija pa je iz Suhe Krajine umaknila posebne policijske enote.

Že v soboto popoldne, ko so Strojanovi po skoraj štirih tednih čakanja zapustili Postojno, so namreč v Ambrusu začeli postavljati cestne zapore in se zbirati prebivalci. Na območje so prispele policijske enote, ki so prebivalce pozvale k umiritvi razmer, v prerivanju pa se je poškodovala ena oseba.