Predsedniku DZ Francetu Cukjatiju je predlagal, da se postopek za razrešitev opravi čim prej. Prvaka NSi Andreja Bajuka pa je Janša že pozval, naj Nova Slovenija predlaga kandidata za Drobničevega naslednika. Stališče do Janševega predloga za razrešitev njihovega ministra bo izvršilni odbor NSi sprejel danes, v stranki pa je mogoče slišati različna mnenja.

Minister ni odstopil

Predsednik vlade Janez Janša je sprva očitno želel zadevo opraviti brez večjega pompa in se z ministrom Drobničem dogovoriti, naj odstopi. V tem primeru bi zgolj obvestila parlament in začel bi se postopek za imenovanje novega ministra ali ministrice. Toda Drobnič je po torkovem pogovoru s premierom na štiri oči javno povedal, da ne vidi nobenega razloga za odstop, zato se je Janša odločil ter ga ultimativno in javno pozval, naj odstopi. A Drobnič odstopne izjave ni napisal, temveč je po pogovoru v ožjem vrhu NSi premieru (tudi) javno sporočil, da tega ne namerava storiti. V kratki izjavi, ki jo je prebral pred novinarji, je povedal, da je za Janšev ultimat izvedel iz medijev, in zavrnil ocene predsednika vlade, češ da ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov. Še več, sam ocenjuje, da z njegovim delovanjem ni nastala občutna škoda za ugled vlade ali ministrstva, kar bi po etičnem kodeksu vlade lahko bil razlog za morebitni odstop.

Janša vztraja

Toda premier Janša vztraja. Janez Drobnič je bil - kot je zapisal v obrazložitvi predloga za razrešitev - že februarja opozorjen, da ne dosega pričakovanih rezultatov. Po omenjenem opozorilu je ministrstvo delovanje na nekaterih področjih sicer izboljšalo, vendar pa minister ni bil sposoben kadrovsko in organizacijsko konsolidirati ministrstva, po ministrovi krivdi je prihajalo do neusklajenega ravnanja, premalo pretehtanih predlogov in nepotrebnih konfliktov. V strateškem dokumentu za dvig rodnosti, ki sploh ni bil predviden v normativnem programu vlade za letos, je predlagal občutljive ukrepe, ki jih koalicijska pogodba ne vsebuje in jih minister Drobnič ni uskladil z drugimi ministrstvi. Minister Drobnič torej tudi po februarskem opozorilu ni dosegel pričakovanih delovnih rezultatov, "hkrati pa je zaradi šibkega vodenja ministrstva in pomanjkanja usklajevanja zašel v konflikte s svojimi podrejenimi, z nekaterimi socialnimi partnerji, s kolegi v vladi in na koncu celo s predsednikom vlade," je navedel Janez Janša.

Težav v koaliciji ne pričakuje

Premier je na včerajšnji novinarski konferenci še poudaril, da je Drobniču odstop predlagal že po torkovem sestanku s sindikati in torej ne drži, da je imel ta le nekaj ur časa za razmislek. O možnosti, da bo predlagal ministrovo razrešitev, če ne bo odstopil sam, pa je prav tako v torek obvestil tudi prvaka NSi Andreja Bajuka, v četrtek pa še predsednike drugih koalicijskih strank. Sodeč po Janševem odgovoru pa ti ministra Drobniča na četrtkovem koalicijskem sestanku niso prav odločno branili. "Kakšne hude obrambe ni bilo," smo lahko slišali. Na vprašanje, ali to torej pomeni, da ga ni branil niti predsednik NSi, pa je Janša odgovoril: "Sami ste lahko prebrali tako njegovo stališče kot stališče njegove stranke in tudi nekaterih njihovih poslancev, da so bili ravno tako kot jaz in drugi kolegi v vladi presenečeni nad zadnjo potezo gospoda Drobniča."

Sicer pa premier zaradi zamenjave Drobniča težav v koaliciji ne pričakuje, prav tako ne napoveduje morebitne rekonstrukcije vlade. Pri Drobniču gre po njegovih besedah za posamični primer, o morebitnih drugih primerih, če bo do njih prišlo, pa bodo odločali posebej.

Pogovor štirih predsednikov

Kodeks, na katerega se sklicujejo v premierovem kabinetu, pravi, da delo ministra skupaj ocenjujejo predsednik vlade in predsedniki koalicijskih strank. Andrej Bajuk je včeraj razkril, da so se štirje predsedniki koalicijskih strank res dobili s premierom po seji vlade v četrtek in se med drugim tudi pogovarjali o (ne)uspešnosti ministra Drobniča, vendar tega pogovora po njegovem mnenju ne gre jemati kot ocenjevanje ministra, kakor veleva kodeks, ker je bilo za to premalo časa. O tem, da se namerava pogovoriti z Drobničem, je premier predsednika NSi obvestil v torek, v sredo zvečer pa ga je delno seznanil tudi z vsebino.