Posebnost skvoša je hiter let žogice na relativno majhnem igrišču, ki ga sestavljajo štiri stene (od tega je ena steklena), dolge 9,75 metra in široke 6,40 metra. Zavedajte se, da udarjanje 4,4 centimetrske žogice, ki se zaradi udarcev močno segreje, z 68,8 centimetra dolgim loparjem, narekuje dobro pripravo. Nikakor se ne pozabite pred partijo dobro ogreti in narediti vaje za raztezanje, ki so obvezne tudi po koncu, ko se ohlajate. Še ena značilnost so kotni udarci, ko se žogica dotakne sprednje stene po odboju od stranske oziroma zadnje stene igrišča. Zaradi tega prihaja do hitrih izmenjav udarcev med nasprotnikoma, kar je eden izmed čarov te igre, saj takrat na dan pride dinamična narava skvoša.

V igranju skvoša običajno ljudje začnejo uživati že po nekaj minutah, vseeno pa je treba poudariti, da traja kar nekaj časa, preden začetnik osvoji vse aspekte te igre in postane mojster. Za začetnika je najbolje, če si omisli učitelja, ki vam bo na prvi uri predstavil osnovna pravila, vam pokazal pravilno držo loparja... Kmalu boste vadili različne udarce (to lahko počnete tudi sami; vadite lahko paralele, kasneje vedno bolj zapletene kombinacije, s katerimi vadite udarce in gibanje), po določenem času pa se boste na igrišču počutili in obnašali tako, kot se za pravega igralca skvoša spodobi - odlikovali vas bodo pravilno lahkotno gibanje, spremljanje žoge, usklajenost gibov (lastnih in s soigralcem). Povrhu vsega se boste naučili še taktike.

Če želite med rekreacijo morda poskrbeti še za telesno težo, potem je skvoš idealen za vas. Po igri boste namreč povsem izžeti, v svojo statistiko pa boste lahko vpisali minus 500 do 900 kalorij, za nameček si ob prakticiranju tega izjemno intenzivnega športa povečate splošno telesno pripravljenost, vzdržljivost in hitrost reakcij ter okrepite svoje mišice.

Na koncu pa je treba omeniti še en dejavnik igranja skvoša - druženje. Le kdo dandanes ne tarna zaradi pomanjkanja časa. Vedno ga je premalo, še večkrat pa ga zmanjka, če ne za prijatelje, pa za rekreacijo. S skvošem ubijete najmanj dve muhi na en mah. Če za igro navdušite svojega prijatelja, dobite partnerja, s katerim se skupaj izpopolnjujeta, rekreirata, družita, zabavata... in še delita stroške za igrišče.