Če bi bili zaljubljenci v nogomet kot romantična dekleta, ki jokajo ob vsakem malo bolj žalostnem filmu, bi ob prebiranju Puskasove biografije zagotovo potočili nekaj solz. Pancho (mali top, vzdevek, ki ga je dobil, ko je igral v Španiji) je namreč skupaj s svojimi rojaki spisal nogometno pravljico z žalostnim koncem, s katerim se na Madžarskem še danes ne morejo sprijazniti.

Puskas se je rodil 2. aprila leta 1927 pod imenom Ferenc Purczeld Biro. Po koncu druge svetovne vojne se je preimenoval, ker naj bi bil njegov prvotni priimek preveč nemški, nasploh pa je kar precej "menjaval" identiteto. Ko je bil še premlad za igranje v članskem moštvu slovitega Honveda, so ga poimenovali v nekoga drugega in zatrdili, da je nekaj let starejši. Kljub mladosti je bil nočna mora branilcev in že v rosnih letih dokazal, da ga čaka izredna kariera. S Honvedom je bil kar petkrat najboljši strelec madžarskega prvenstva, na 349 tekmah pa je zabil 358 golov. Če bi takrat že obstajalo tekmovanje najboljših evropskih klubov (uvedli so ga leta 1956), bi Honved brez dvoma pokoril Staro celino, tako pa je Madžarom za premagovanje tujih nasprotnikov ostala reprezentanca. Zaradi neverjetnih zmag se jih je prijel vzdevek Magični Madžari - med leti 1950 in 1954 so ostali nepremagani kar na 34 tekmah, postali pa so sploh prva reprezentanca, ki je Angleže premagala na njihovem štadionu. "Kaj nam pa morejo?! Poglejte tistega debelinka (Puskas, op. a.), saj je kot kakšen sodček," so Madžare zbadali angleški novinarji, toda prav Puskas je bil nato njihova nočna mora. Zabil je dva gola in povsem osmešil domače branilce, ki so po tekmi priznali, da je "tega hudiča nemogoče ustaviti".

Sanjske pravljice je bilo konec na svetovnem prvenstvu leta 1954 v Švici. Čeprav so Madžari na drugi tekmi Zahodni Nemčiji zabili kar osem golov, pa so jih v finalu prav slednji premagali - povsem nepričakovano. Madžarska je že po osmih minutah vodila z 2:0, toda nato se je zgodil "čudež v Bernu" in Nemci so slavili s 3:2.

Po krvavi vojni med sovjetsko vojsko in madžarskimi uporniki je zlata madžarska generacija zbežala iz države. Ker se ni želel vrniti domov, je Puskasa UEFA kaznovala z enoletno prepovedjo igranja, v tem času pa se je Galopirajoči major zredil kar za 15 kilogramov. Hkrati se je začel vdajati alkoholu, kljub temu pa mu je nekako uspelo podpisati pogodbo z Realom iz Madrida. Kraljevi klub je storil potezo stoletja, saj je dobil nogometaša, ki je na 179 tekmah zabil kar 155 golov. Štirikrat je bil najboljši strelec prvenstva, Real je z njim osvojil pet naslovov državnega prvaka in bil še trikrat najboljši v Evropi.

Puskas se je na Madžarsko vrnil šele leta 1993. Sedem let kasneje je zbolel za Alzheimerjevo boleznijo, po hudi pljučnici pa je umrl 17. novembra letos, star 79 let.