No, Fifa ima več lestvic. In na eni od njih je seznam reprezentanc, ki so v letu dni naredile največji skok. Slovenija je med letoma 1998 in 1999 skočila za 48 mest. Decembra 1998 je bila na 88. mestu svetovne nogometne top liste. Decembra 1999 je bila na 40. mestu svetovne nogometne top liste. Srečko Katanec je vodenje reprezentance prevzel julija 1998, ko je bila Slovenija uvrščena na 93. mesto svetovne top liste. Maja 2002, ko je reprezentanco peljal na svetovno prvenstvo, je bila Slovenija uvrščena na 25. mesto nogometne top liste. Na uradni top listi ni bila Slovenija nikdar uvrščena bolje.

Junija 2002 je Katanec odstopil. Potem so šle stvari navzdol. Šle so tako daleč, da je nogometna zveza glasovala o zaupnici predsedniku Rudiju Zavrlu. Ta nogometno organizacijo vodi od leta 1989. Skupščina mu je med sejo na Brdu pri Kranju izglasovala zaupnico. 24 članov skupščine je glasovalo, da ostane. 11 jih je bilo, da odide. Ena glasovnica je bila neveljavna. Slovenski nogomet pam je danes nekako tam, kjer je bil leta 1994.

In kje stojijo dekleta? Top lestvica ženskega nogometa pravi, da je slovenska nogometna reprezentanca uvrščena na 62. mesto. Srbija je 30. Hrvaška je na 50. mestu. Najboljša je Nemčija.

Vendarle pa vse ni tako črno. Zlasti če gre za rumene in rdeče kartone, stvari sploh niso črne. Zadnja lista Uefe, evropske nogometne zveze, pravi, da slovenski nogometaši niso mesarji. Na listi evropskih držav, ki najbolj spoštujejo fair play, so na vrhu skandinavske države. Slovenija je na imenitnem devetem mestu. Sosednja Italija, ki ima naslov svetovnega prvaka, je na evropski lestvici držav, ki najbolj spoštujejo fair play, na 29. mestu. Države, ki so nekoč obstajale na ozemlju SFRJ, nimajo smisla za fair play. Še najmanj umazan nogomet igrajo Makedonci - so na 37. mestu. Hrvaška je na 39. mestu. Srbija je na 40. mestu. Bosna in Hercegovina pa na 44. mestu. Najbolj sveža top lista je bila objavljena junija letos.

Februarja 2006 je Katanec za dve leti prevzel vodenje makedonske nogometne reprezentance. Ko je prišel v Skopje, je bila Makedonija na 88. mestu svetovne top liste. V tem trenutku zaseda 50. mesto. Makedonija je v tem času napredovala za 38 mest. Februarja je bila Slovenija na 70. mestu. Do oktobra je nazadovala za osem mest. Vendar Katanec za Slovenijo ni povsem izgubljen. Kandidiral je na volitvah za ljubljanski mestni svet. Kot zadnji je kandidiral na listi Zorana Jankovića. Obstajala je teoretična možnost, da bi Katanec postal ljubljanski mestni svetnik. Če bi Jankovićeva lista zbrala, denimo, 90 odstotkov glasov, vse druge stranke pa bi vknjižile 1,6 odstotka ali manj, bi bil Katanec mestni svetnik.