"Prav ti so me naučili še toliko bolj ceniti dobre stvari, ki so se mi pripetile. Ponosen sem na svoje dosežke." S temi besedami se je po desetih letih tekmovanj v elitnem motociklističnem razredu motoGp poslovil španski dirkač Sete Gibernau.

Vnuk ustanovitelja tovarne motorjev Bultaco Pabla Bulta je v svoji karieri tekmoval za moštva Yamaha, Suzuki, Honda in Ducati. Španec je v tem času nanizal devet zmag, 30-krat je stal na odru za zmagovalce, si priboril 13 najboljših štartnih izhodišč, odpeljal osem najhitrejših krogov in bil dvakrat svetovni podprvak v kraljevskem razredu. "Če bi nadaljeval s preizkušnjami, bi bilo moje tekmovanje samo sebi namen. To pa me ne bi osrečevalo, sploh, če bi to počel zaradi denarja," je nadaljeval 33-letnik, ki je bil ob svoji naznanitvi upokojitve precej čustven, na oči pa so mu privrele tudi solze.

Za Gibernaua, ki ga je naslova svetovnega prvaka v motoGp leta 2003 in 2004 "oropal" Italijan Valentino Rossi, so se za naslednjo sezono zanimala številna moštva, najresnejšo ponudbo pa je dobil od Kawasakija. "Čeprav še ne vem natančno, kaj bom počel sedaj, pa je na obzorju že kar nekaj drugih projektov, na katere se bom lahko osredotočil. Zaenkrat se mi ne mudi nikamor," je povedal v Barceloni, kjer je javnost seznanil, da bo svojo tekmovalno čelado odložil v ropotarnico.

Letošnja sezona se je za španskega krotilca jeklenih konjičkov, ki je nastopal za moštvo Ducati, začela z odpovedjo motorja na dirki v Jerezu, potem ko si je že izboril mesto v vodilni skupini. Smola se ga je držala tudi v Kataloniji, ko se je med zaviranjem v prvem ovinku nesrečno zapletel s svojim moštvenim kolegom Lorisom Capirossijem. Takrat si je med padcem zlomil ključnico, zato je moral izpustiti naslednje tri preizkušnje svetovnega prvenstva. Ko se je uspel vrniti, je nastopil na dveh dirkah, nato pa se je moral vrniti pod okrilje zdravnikov in prestati še en kirurški poseg. Tako je moral še enkrat več tekmo spremljati kot gledalec, njegove misli pa so počasi začele uhajati k jemanju slovesa...