Med prvimi je na Gorenjsko prišel Aaron Fox, 30-letni Američan iz Minnesote, ki se že šest let potepa po Evropi. Pogled v njegov statistični kartonček je govoril, da gre za izredno učinkovitega napadalca, ki pa se na Jesenicah sprva ni najbolje znašel in dvomljivci so se že tolkli po prsih z besedami, da so imeli prav.

"Res je, da se moja avantura na Jesenicah ni začela na najboljši način, toda niti za trenutek nisem pomislil, da bi vrgel puško v koruzo," je pogovor za Dnevnik začel Aaron Fox in nadaljeval: "Potrebno se je zavedati, da sem prišel v povsem novo okolje, ki ga nisem bil navajen. Poleg tega štirinajst dni pred prihodom nisem drsal in sem bolj malo treniral. Vse to se je poznalo, toda vseskozi sem verjel, da mi bo uspelo. Ko mi je steklo in sem zabil nekaj golov, se mi je dvignila tudi samozavest, ta pa je v športu najpomembnejša."

Fox v svoji karieri nikoli ni igral v prestižni severnoameriški ligi NHL. Kariero je začel na univerzi Mankato, nato se je dokazoval v nižjerazrednih ligah IHL in ECHL, nakar ga je leta 2000 v Evropo zvabil slovaški klub Zvolen. Kasneje se je potepal zgolj po nemško govorečih državah (Švica, Nemčija, Avstrija), preden je podpisal za Jesenice, pa je bil član kluba Straubing Tigers, za katerega je na 49 tekmah dosegel kar 65 točk. "Sprva sem mislil, da bom skoraj zagotovo kariero nadaljeval nekje v Skandinaviji. Imel sem ponudbe nekaterih švedskih klubov, nakar me je nekega dne menedžer poklical po telefonu in mi sporočil, da se zame zanimajo Jesenice. O Sloveniji nisem vedel veliko, zato sem najprej kot vohun prišel na ogled. 'Če mi bo všeč, zakaj pa ne!' sem si rekel sam pri sebi.

Hitro sem spoznal, da gre za čudovito deželo in moja odločitev je bila enostavna," je prijazen in zgovoren leta 1976 rojeni napadalec, ki prosti čas, kolikor ga ob natrpanem urniku sploh ima, izkoristi za spoznavanje Slovenije. "Ravno sedaj sem z ženo na kosilu na blejskem gradu! Razgled je fantastičen," je v smehu pojasnil Fox in nadaljeval: "Z veseljem si ogledam tudi kakšen dober film. Ko sem bil v Nemčiji oziroma Avstriji, so bili vsi filmi sinhronizirani, kar mi ni bilo všeč, tukaj pa s tem nimam težav. Poleg tega vsi govorijo angleško, da prijaznosti tukajšnjih prebivalcev niti ne omenjam. Skratka, s prihodom v Slovenijo sem zadel v polno."

Za konec smo Foxa povprašali še to, če lahko Jeseničani zmagajo v ligi EBEL. "Uf, to pa je direktno vprašanje!" se je nasmehnil in optimistično odgovoril: "Imamo zelo dobro moštvo, praktično slovensko reprezentanco v malem. Avstrijcem naš slog ni všeč, ker smo hitri, a hkrati znamo biti tudi grobi. Sedaj smo v Seamusu Kotyku dobili še vrhunskega vratarja in... Ja, zakaj pa ne, če bo na naši strani še sreča, lahko tudi zmagamo!"