Andrej Saje, tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference, je dejal, da se Cerkev nima namena vmešavati v to, kje naj Romi živijo. "Je pa naše stališče, naj pri iskanju rešitev upoštevajo obe strani, tako Romov kot okolice, naj se rešitev poišče v duhu dialoga in spoštovanja človekovih pravic vseh vpletenih, v duhu strpnosti, nenasilja in sprave, upoštevajo pa naj človekovo dostojanstvo," je Saje strnil stališče rimskokatoliške cerkve.

Za pastoral Romov v Sloveniji sicer skrbi Marjan Lampret, župnik v Šmartnem pri Litiji, ki je dolgo služboval na Kočevskem. Pravi, da bi morala svoje v primeru ambruških Romov dodati tudi Cerkev. "Romi so katoliki in župniku marsikdaj bolj verjamejo in ga bolj poslušajo kot politike. Če bi vlada želela, bi me lahko vključila v reševanje te problematike in z veseljem bi obiskal tako Rome kot krajane Ambrusa in se z njimi pogovoril ter obojim razložil, da ni krščansko, da se prepir rešuje s pestmi, pa ne glede na to, kdo je bolj kriv," je dejal Lampret. Dodal je, da so ga predstavniki vlade nazadnje povabili k sodelovanju še v času, ko je bila pravosodna ministrica Zdenka Cerar, in takrat so se dogovorili, da bodo skupaj obiskovali romske tabore. "Če bi želeli celostno pristopiti k reševanju romske problematike, bi bilo treba angažirati več župnikov po Sloveniji, ki se želijo ukvarjati z Romi," je o rešitvah razmišljal Lampret in dodal: "Treba je dosledno izvajati zakonodajo in od Romov zahtevati, da njihovi otroci hodijo v šolo in k verouku ter ne kradejo in podobno."

Romi so predvsem veliki častilci Marije, zato obhajajo predvsem Marijine praznike. Za večje praznike, na primer za Veliki Šmaren, v velikem številu romajo na Brezje, otroke krstijo, drugih zakramentov pa po navadi ne sprejemajo. "Zanimivo pa jih je gledati, kako lepo se obnašajo v cerkvi za praznik in kako se obnašajo na primer pred mašo, ko se včasih tudi stepejo," je dejal Lampret.