Toda višje sodišče je sodbo razveljavilo, ker je bila vprašljiva prištevnost obtoženca, ponovno sojenje pa ni prineslo nič novega in sodba je bila tudi v drugo razveljavljena. Včeraj so Uhanu začeli soditi še tretjič, tokrat pred spremenjenim senatom pod vodstvom sodnice Milojke Gutman.

Tožilstvo Miranu Uhanu očita, da je 25. aprila 2003 kmalu po 20. uri po sporu z bivšo ženo Polono Mulej v kuhinji zagrabil nož. Ko je bivša žena to opazila, je zbežala iz hiše. Obtoženi jo je zunaj ujel in jo šestkrat zabodel v prsni koš in hrbet, usoden pa je bil vbod v srce. Obtoženi je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane razsodnosti, ki sta jo povzročila močna jeza in alkohol, je ponovila okrožna državna tožilka Janja Vrečič Perhavec.

Uhan, ki s 15-letnim sinom zdaj živi pri svojih starših, starejši sin, 21-letni Jernej, pa študira v Ljubljani, je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. Ko ga je sodnica pozvala, naj ponovno opiše, kaj se je dogajalo tistega tragičnega večera, je v sodni dvorani nastala grobna tišina. Po kakšni minuti ali dveh je obtoženi počasi začel: "Zelo sem se razburil zaradi dopisa s sodišča glede neplačevanja preživnine. Ko sem se malce pomiril in bivši ženi očital, zakaj je šla zadeva na sodišče, če pa sva se dogovorila, da jo bova rešila sporazumno, mi je rekla, da me bo tako ali tako do smrti tožila in da ne bom imel nikoli miru. Takrat se mi je zameglilo. Znorel sem."

Toda policisti so kakšni dve uri pred usodnim dogodkom zaradi kršenja javnega reda in miru že posredovali pri Uhanovih, kjer sta bivša zakonca kljub razvezi pred kakšnim letom še vedno živela skupaj. Pismo s sodišča je namreč tistega dne obtoženega močno razjezilo. Ko je ves jezen z obiska pri starših odhitel domov, se je mati močno prestrašila, odhitela za njim in poklicala še sina Jožeta. Uspela sta ga pomiriti, spil je tudi nekaj viskijev, medtem pa sta prišla še policista, ki ju je poklical nekdo od družinskih članov. Po pogovoru so se strasti umirile. Obtoženčeva mati in brat sta se, ko jima je obljubil, da bo vse v redu, odpeljala domov. Odšla sta tudi policista. Čez kakšni dve uri pa se je zgodilo najhujše.

"Ko sem z nožem v roki pred hišo ujel bivšo ženo in jo zabodel, je ven pritekel tudi starejši sin. Na tleh me je zgrabil in vpil, kako sem mogel to storiti," je tiho pripovedoval obtoženi.

Iz dokaznega gradiva naj bi bilo razvidno, da je žrtev zabodel v vitalne dele telesa. Po mnenju sodnice bi lahko iz tega sklepali, da obtoženčeva razsodnost morda le ni bila tako zamegljena. "Verjetno sem zabadal v besu," je odgovoril.

Spori med zakoncema so se začeli že pred leti. Po besedah obtoženčeve matere Terezije Uhan ga je žena finančno izkoriščala. Po ločitvi sta se pogosto sprla zaradi vzdrževanja hiše in zaradi višine preživnine, ki jo je Miran sicer plačeval, in kot je sam dejal, včasih dal še kaj zraven za kak priboljšek. "Toda glavni nesporazumi niso bili zaradi denarja, ampak zaradi stikov z otrokoma. Nikoli nisem vedel, kdaj bom lahko z njima, čeprav smo živeli v isti hiši. Ločitev pa je bila obojestranska želja, žena je imela drugega moškega," je pripovedoval Uhan.