Sprva so ga uporabljali za rehabilitacijo in treninge plesalcev, danes ga z veseljem prakticirajo tudi največje zvezde, kot so Sharon Stone, Courtney Cox, Minnie Driver, Madonna, Julia Roberts in številni drugi. Govora je o telovadnem fenomenu - vadbi pilates.

Prihaja iz Nemčije in je "pogruntavščina" Josepha Hubertusa Pilatesa, ki je v 20. letih prejšnjega stoletja razvijal svojo metodo, nato pa je v 30. letih prejšnjega stoletja v New Yorku odprl svoj studio. Poseben pristop Pilatesa do treninga telesa je bil magnet za baletne plesalce, telovadce, gledališčnike in druge. Seveda se je pilates v tem času izpopolnil in nadgradil, a vseeno ostaja zvest izvirnim ugotovitvam Josepha Hubertusa Pilatesa, ki je svojo metodo vadbe imenoval kontrologija, razvil pa jo je s predanim proučevanjem človeške anatomije in gibanja živali v naravi.

Tudi pilates ima, kot se to v svetu velikokrat dogaja pri mnogih stvareh, več različnih šol, ki imajo drugačno tehniko. Najbolj znane so kanadska šola Stott Pilates. Imenuje se po ustanoviteljici in nekdanji baletni plesalki Moiri Merrithew, znani tudi po vzdevku Prva dama pilatesa (First Lady of Pilates). Tu so še angleška šola, katere motor je Lynne Robinson s svojim nadzorovanjem telesa (Body Control Pilates), in ameriška šola pilatesa. Vse ostajajo zveste načelom Josepha Pilatesa, razlike pa se porajajo predvsem zaradi različnih osebnih interpretacij.

In kakšne so odlike pilatesa? Če ga prakticirate redno, boste izboljšali svojo gibčnost in bolje nadzorovali svoje gibe. Vaš limfni sistem bo učinkovitejši, posledično pa boste imeli v telesu manj toksinov, kar pa večino še posebej razveseli, so lepe trebušne mišice, ki se okrepijo, trebuh pa je, na veliko zadovoljstvo sploh predstavnic nežnega spola, raven. Drža postane pravilnejša, tudi zadnjica postane čvrstejša, pogoste bolečine hrbta izginejo, prav tako bolečine v spodnjem delu hrbta, izboljša se odpornost telesa… in še bi lahko naštevali. Ker bodoče mamice rade poskrbijo za dobro počutje med nosečnostjo, mamice pa si po porodu želijo povrniti prejšnjo obliko telesa in se znebiti morebitnih odvečnih kilogramov, se rade zatečejo k vadbi pilatesa.