Od kod taka samozavest, saj je po olimpijski zimi, ko je zaradi spleta nerodnih okoliščin zaradi slabših smuči ostala brez olimpijske kolajne na šestem mestu, naredila nekaj korenitih sprememb? Nov trener, delno izpopolnjen program treninga, serviserji, maserji, ekipa, konkurenca?

Trener Ivan Hudač ni bistveno spremenil načina dela Roberta Slabanje. Veliko testov s treningov je obdržal takih, kot jih je imel Slabanja, ter dodal nekaj svojih. O teh testih Petra nerada govori. Tako le ugibamo in na podlagi svojih virov ocenjujemo, da se je vedno vrtela okoli rekordnih časov. Čeprav bi marsikdo pričakoval, da je bila za primerjavo Maja Benedičič, ni tako. Petra Majdič je kar kipela od ponosa, ko je na nekaterih treningih delala težje vaje z večjo obremenitvijo in ponovitvami kot Nejc Brodar. S 33. mestom v šprintu v Düsseldorfu je Brodar pokazal, da ni avtsajder.

Prej so vse primerjave slonele na dolgoletnih izpopolnjenih testih Roberta Slabanje, a le z eno tekmovalko.

Slabanja je vsa leta prisegal na trening na Rogli, ki ga je izpilil do potankosti. Petra je dosegala vrhunsko formo na najpomembnejših tekmah do dneva natančno! Hudač je vpeljal še novosti, kot je višinska hiša. Petra je že pred sezono iskala tudi višinski šotor. Mimogrede. Ko so bili slovenski tekači na treningu in višinski hiši v Ratečah, se jim je pred Vuelto pridružil tudi kolesar Jani Brajkovič, ki je prav po tem zaslovel kot velika zvezda tudi v tujini.

V zadnjih šestih letih se je poleg trenerjev, ki običajno pomagajo pri pripravi smuči - za klasiko je bil Petri večinoma vedno pri roki trener Robert Slabanja - v tekaški reprezentanci izmenjavalo toliko serviserjev, da smo morda celo koga izpustili iz seznama. Gaber Lah, Jani Kršinar, Matjaž Dobrovoljc, Aleš Gros, Andrej Ropret, Mladen Trstenjak in med njimi je bil edini tujec kratko obdobje v dobi trenerja Jarma Punkkinena mladi Finec Johan Storbjork. Da bi načrtno delali daljše obdobje, je bila edina težava denar. Odlični (Gaber Lah) so hitro našli delo v tujih reprezentancah, drugi honorarnega dela niso mogli nadaljevati zaradi novih služb.

Sedaj je okoli Petre in slovenske ekipe mednarodna zasedba. Petra sama je izbrala italijanskega serviserja Gianluca Marcolinija, ki je za klasiko skrbel za take zvezdnike, kot je celotna italijanska reprezentanca s Stefanio Belmondo, pomagal je Juanitu Johanu Muehleggu,... Pravijo, da je Gianluca zelo delaven, študiozen. Z dobrimi zvezami sedaj v tovarni Fischer sam izbira smuči za Petro. Prej je vedno dobila nekaj parov pred sezono, potem pa jih s težavo dopolnjevala. Trener Hudač je s seboj pripeljal rojaka Stefana Lichona, ki ga bo potrebovala cela ekipa. Nenadejano Slovencem pomaga tudi Norvežan Halgar Lundemo, sicer bivši šef serviserjev pri Fischerju. "Lundemo je na čuden način ostal brez službe, sedaj pa na vsak način hoče ostati v tekaškem servisu. Da drži stik, za majhen denar pomaga nam, medtem ko išče boljši aranžma," je razlagala Petra Majdič.