Sodišče je razsodilo, da je Slovenija s predolgimi sodnimi postopki v primeru Novina kršila tako 6. člen evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki govori o pravici do poštenega sojenja v razumnem roku, kot tudi 13. člen, ki določa pravico do učinkovitega pravnega varstva pred domačimi sodišči.

Sodišče se je pri odločanju v danes objavljeni razsodbi tako kot doslej zgledovalo po prvem vsebinskem primeru, v katerem je razsodilo glede tožb zaradi sodnih zaostankov proti Sloveniji - primeru Franja Lukende.

Sodišče je v tem primeru 6. oktobra lani razsodilo, da mora Slovenija tožniku zaradi sodnih zaostankov izplačati odškodnino za negmotno škodo v višini 3200 evrov in 965 evrov za stroške. Takrat je tudi zapisalo, da zaradi nenehnega kopičenja nerešenih primerov na slovenskih sodiščih meni, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava.

Sodišče v Strasbourgu je doslej Sloveniji zaradi sodnih zaostankov naložilo plačilo že več kot pol milijona evrov, podobnih tožb pa naj bi bilo na sodišču še več sto.