Žrtev v kritičnem stanju

Napadalec naj bi Ambrušana močno udaril s kolom po glavi, ta pa je obležal nezavesten. Reševalci so ga kasneje prepeljali v ljubljanski Klinični center, kjer se zdravniki še vedno bojujejo za njegovo življenje. Župan Ivančne Gorice Jernej Lampret je zatrdil, da napada ni izvedel Rom ampak brezdomec, ki živi z Romi, šlo pa naj bi za stare zamere.

Krajani so vzeli pravico v svoje roke

Po omenjenem napadu je okrog 300 krajanov sprva želelo zapreti cesto pri Ivančni Gorici, vendar sta v Ambrus prihitela Jernej Lampret in komandir grosupeljske policijske postaje Ribič. Župan je krajane povabil v svoje prostore, kjer so domačini Lampretu predstavili težave, ki naj bi jih povzročali Romi iz romskega naselja Dečja vas pri Zagradcu.

Župana pozvali k odstopu

"To ni bil prvi primer nasilja," so še opozorili. Zagrozili so še, da bodo stvari vzeli v svoje roke, če pristojni ne bodo ustrezno ukrepali, Lampreta, ki naj ne bi dovolj naredil za rešitev problema, pa so nekateri celo pozvali k odstopu. Policisti naj bi kasneje celo zaprli cesto, da bi preprečili incident. Potrebno je dodati, da so domačini že v nedeljo želeli oditi v romsko naselje, zato je naselje vso noč varovala policija, Romi pa so začasno odšli drugam.

"Ni enostavne rešitve"

Lampret se zaveda obsežnosti romske problematike in ve, da enostavne rešitve ni. Romsko naselje Ambrus stoji na vodovarstvenem območju, zato ga občina ne more legalizirati in jim pripeljati vodo ter elektriko. O nadomestni lokaciji se z občani ne morejo dogovoriti. Zaenkrat so se z Romi dogovorili, da s ceste odstranijo prbližno 30 starih vozil. Romi jih uporavbljajo, kljub temu, da imata le dva opravljen vozniški izpit.