Med drugim so govorili tudi o osnutku zakona o romski skupnosti, ki mu nekateri predstavniki Romov nasprotujejo. Miran Komac z Inštituta za narodnostna vprašanja je povedal, da je po petnajstih letih od sprejetja ustave osnutek zakona o Romih, ki ga ustava predvideva, zdaj vendarle pripravljen. Vendar pa v besedilu pogreša določbe o pozitivni diskriminaciji. Dodal je tudi, da predlaganih rešitev ni nihče preizkusil v praksi, tako na primer ni bilo nobenih simulacij.

O izbranih primerih iz sodne prakse, ki se nanašajo na pripadnike romske skupnosti, je spregovorila Vera Klopčič, prav tako z Inštituta za narodnostna vprašanja. V okviru desetletja vključevanja Romov, ki ga je predstavil zunanji svetovalec Inštituta za človekove pravice Ludwig Boltzmann Stephan Müller, so sodelujoče države zavezane, da sprejmejo akcijski načrt in natančno spremljajo njegovo izvajanje. Po njegovem opozorilu država mora prevzeti odgovornost. Sprejetje akcijskega načrta po njegovem mnenju pomeni dober korak naprej.

Desetletje vključevanja Romov 2005-2015 je politična zaveza držav srednje in jugovzhodne Evrope, da se v regionalnem okviru borijo proti revščini, socialni izključenosti in diskriminaciji Romov. Ta mednarodna pobuda vključuje tako vladne kot nevladne organizacije in tudi romsko civilno družbo. Sodelujoče države so Bolgarija, Češka, Črna gora, Hrvaška, Madžarska, Makedonija, Romunija, Srbija in Slovaška.

V razpravi je varuh človekovih pravic Hanžek povedal, da vse kaže, da se politika v primeru manjšin s socialnimi pomočmi le opraviči in ne naredi več. "Plačujejo jih, da ostanejo izključeni iz družbe," je dejal.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat je opozoril, da se diskriminacija Romov povečuje, kar je vidno predvsem na lokalni ravni. Romski svetnik Darko Rudaš iz Murske Sobote je dejal, da so Romi na poseben zakon čakali dolgo, vendar pa zdaj pripravljena vsebina ni tisto, kar so pričakovali. Z njim se strinja tudi predsednik Romskega društva Rom iz Črnomlja Anton Hudorovac, ki je poudaril, da pobudniki za pripravo zakona niso bili Romi. Zakon ne rešuje ničesar, ne rešuje vprašanj, kot so zaposlovanje, šolanje in vključevanje v družbo, je opozoril Silvo Mesojedec iz krajevne skupnosti Bučna vas. "Od države pričakujemo učinkovit program. Če tega ne bo, ne bomo rešili ničesar," je dejal. Na seminarju so se seznanili tudi s predstavitvijo dobrih praks, med drugim s področja integracije Romov v šolski proces in poklicnega svetovanja za Rome.