Minister je namreč javno odgovoril na pojasnila zavoda za zaposlovanje, zakaj je veliko vlog za republiške štipendije še nerešenih, za kar zavod za zaposlovanje "krivi" neizdane odločbe o odmeri dohodnine, ki jih morajo prosilci priložiti vlogi, in spoštovanje pravilnikov.

"Ko sem v medijih zasledil izjave vodstva zavoda za zaposlovanje v zvezi z nerešenimi vlogami za republiške štipendije (zlasti na murskosoboški območni enoti), nisem mogel ostati ravnodušen. Zgrožen sem, da se ob vseh prizadevanjih vlade za prijazno in učinkovito javno upravo še pojavlja tako tog in birokratsko aroganten način razmišljanja," pravi Gregor Virant. Ministra je zmotilo predvsem to, da zavod "kot kronski argument" navaja, da priložitev odločbe zahteva neki pravilnik.

Zavod ne razume načel poslovanja

"Takšne izjave dokazujejo, da zavod ne razume načel kakovostnega poslovanja s strankami in zakonodaje," je bil oster Virant. Zakon o splošnem upravnem postopku namreč določa, da strankam v postopku ni treba prilagati potrdil, izpiskov in drugih podatkov, ki jih lahko organi sami pridobijo iz uradnih evidenc. "Vsem organom javne uprave naj bo enkrat za vselej jasno, da strank ne smejo obremenjevati s prilaganjem različnih izpiskov, potrdil in podobno, temveč si morajo podatke pridobiti sami. Izmenjava podatkov ob današnji stopnji razvoja e-uprave ni več nikakršna težava in upravljalci podatkovnih baz lahko dostop do teh podatkov zagotovijo hitro in enostavno. Davčna uprava je pri uveljavljanju tega in drugih sodobnih načel kakovosti poslovanja s strankami v zadnjem času pod vodstvom Ivana Simiča še posebno uspešna, zato sem zgrožen, da je zavod za zaposlovanje šele po mojem ostrem odzivu doumel, da si lahko hitro in enostavno uredi pridobivanje podatkov od davčne uprave," zaključuje minister Virant. Referenti na območnih enotah lahko namreč na izpostavi davčne uprave "po ustaljeni poti", kot pravijo v Dursu, preverijo dohodke prosilca za minulo leto, četudi odločba še ni bila izdana.

Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da so še neizdane odločbe posledica velikega števila vlog, v večjem številu primerov pa tudi posledica pomanjkanja vseh predpisanih dokazil za odločitev. "Dejstvo je, da 'neki pravilnik', kot navaja minister Virant, in sicer pravilnik o štipendiranju, določa, da se dohodki na družinskega člana vlagatelja dokazujejo z odločbo o odmeri dohodnine," pravijo na zavodu in dodajajo, da podatkov iz dohodninskih odločb, če te še niso bile izdane, ne bi mogel pridobiti niti zavod, če bi zanje zaprosil po uradni dolžnosti. "Poudariti moramo, da je zavod dolžan spoštovati določbe pravilnika o štipendiranju, saj bi v nasprotnem primeru ravnal nezakonito," pravijo na zavodu. Zakon o splošnem upravnem postopku namreč tudi določa, da so organi pri odločanju v upravnih zadevah vezani ne le na zakon, ampak tudi na podzakonski predpis.

Spopad ministrov

Da gre v ozadju očitno za spopad ministra Gregorja Viranta in Janeza Drobniča, potrjujejo tudi viri iz vlade. Na torkovem sestanku med ministrom Virantom, Drobničem in v.d. direktorice zavoda za zaposlovanje Anko Rode naj bi namreč Drobnič vztrajal pri svoji obrambi dela dosedanje direktorice zavoda in vodij območnih enot kljub temu, da je Virant dokazoval "neprijazen" odnos zavodovih delavcev do uporabnikov storitev in nepoznavanje zakonov, ki so nad pravilniki. Včerajšnje javno pismo je tako še zadnji dokaz, da minister Virant ne bo dovolil imenovanja Anke Rode za direktorico zavoda, potem ko je prejšnji teden že drugič v zadnje pol leta preprečil njeno imenovanje. Že junija je namreč ministru Drobniču odsvetoval, da bi v vladi predlagal njeno imenovanje. Takrat ga je minister Janez Drobnič poslušal.