To, da je Zdolšek nekakšna lokomotiva, ki v retoričnem dvoboju skoraj zanesljivo povozi nasprotnika, je znano. Da pa bo to veščino uporabil proti svoji bivši stranki, je prvovrstno presenečenje. Še posebno, ker je Zdolšek pred kratkim zagotavljal, da ga ukvarjanje s politiko ne zanima. To, kar je naredil zdaj, pa je čista politika, čeprav bo našel vrsto nasprotnih argumentov, da je denimo nastopal strogo kot pravnik, ki je opazil sum nezakonitega ravnanja... Ali tega pri številnih svojih drugih strankah ne opazi?

Janković je kandidat za župana Ljubljane. Kdor ima maslo na glavi, naj ne hodi na sonce, pravi pregovor. Janković ga ni upošteval. Da rad pomaga svoji družini, ni nič novega in je jasno, že vsaj odkar je posredoval, da je sin naredil maturo. Kar je sramotno. Tako za očeta kot za sina.

Po končani maturi so se Janković $amp; sinova lotili poslov. Vse to vemo in Janković ve, da vemo. O tem je bilo že v preteklosti veliko napisanega. Janković je pač presodil, da njegova sinova nista sposobna sama preživeti na trgu, in jima je pomagal prek Mercatorja, tako kot je pomagal pri maturi. Eden od sinov je 99 odstotkov posla opravil z Mercatorjem. Kar je sramotno. Tako za očeta kot za sina, ki se še vedno drži očeta za hlače. Janković pač ni Donald Trump, ki mu je hči morala najprej z delom drugje dokazati, da je vredna resnega poslovanja z očetom.

Kako Janković vzgaja otroke, je njegova stvar, očitno pa je presodil, da ga njegova preteklost ne bo ustavila na poti do županskega položaja. Najmanj, kar bi moral narediti, ko je šel v politiko, je, da bi se kot župan vnaprej odpovedal vsakršnemu poslovanju z družino. Denarja imajo že dovolj.

V bistvu je Janković sam napovedal, kako se ga bodo lotili nasprotniki. In ne samo to. Posameznik iz največje vladne stranke SDS je zgoraj podpisanemu nekaj dni pred vsako "afero" sam povedal, kaj bodo "obesili" Jankoviću - Samo Lozej, Slovenska investicijska banka, Gospodarsko razstavišče. Češnja na torti je bila revizija o Mercatorju, za katero je omenjeni SDS-ovec prejšnji četrtek rekel: Naslednji teden gre pa ven. Tako se je tudi zgodilo.

Zato je jasno, da se je odvetnik Stojan Zdolšek z napadom na svojo nekdanjo stranko Jankovića neposredno vpletel v volilno kampanjo in stopil v politično gnojnico. Tisto, kar ni jasno, je, zakaj bi ugledni odvetnik naredil kaj takšnega. Ker je pragmatičen človek, je edina možna razlaga, da so ga pri tem vodili interesi. Morda je moral vrniti kakšen velik dolg. Ali pa drugače. Pivovarna Laško, ki je ob dobrohotni naklonjenosti Janeza Janše postala največji lastnik Mercatorja, je pomembna Zdolškova stranka, zato lahko samo domnevamo, da je Zdolšek v zameno za "masaker" Jankovića, ki v Ljubljani ogroža izvolitev Janševega kandidata Franceta Arharja, dobil ustrezno kompenzacijo. Toda, ugled izgubiš samo enkrat.

Stojan Zdolšek se je poslovno spravil v sila neroden položaj. V nasprotju z njegovo običajno odločnostjo se mu je v sredo v Odmevih celo nekoliko zatikalo. Če ga je gledala kakšna njega stranka, je imela verjetno tudi cmok v grlu in se je spraševala: Ali bo Zdolšek to naredil tudi meni?