Tožilstvo je proti njemu že pred več kot petimi leti vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, proti njemu pa je stekel tudi sodni postopek. Kmalu zatem je obdolženi župnik pobegnil v tujino, za njim pa so nato razpisali tudi mednarodno tiralico in evropski priporni nalog.

Živel v Malaviju

Frantar je zadnja leta živel v misijonu v Malaviju na jugu Afrike, da se je vrnil v državo, pa je za Dnevnik ravno včeraj potrdil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Kje točno se nahaja obdolženi duhovnik, Jamnik ni želel razkriti, je pa zatrdil, da je ljubljanska nadškofija v stiku z njim in njegovim odvetnikom. Prav ta naj bi pred nekaj tedni o Frantarjevi vrnitvi obvestil ljubljansko sodišče, ki je pristojno za primer, a ko smo Jamnikove navedbe preverili, se je izkazalo, da ne držijo. Tako na sodišču kot na tožilstvu so namreč zatrdili, da podatkov o duhovnikovi vrnitvi v državo nimajo, zelo pa jih je zanimalo, kje se je.

Naj spomnimo, da je Frantar skoraj četrt stoletja vodil župnijo Kašelj-Zalog, kjer je bil menda med domačini precej priljubljen. Leta 2000 ga je ovadila domačinka, ki naj bi jo leta 1990 in 1991 spolno zlorabljal, ko je bila še deklica, stara približno deset let. Ljubljansko tožilstvo je nato sredi leta 2001 na tukajšnje okrožno sodišče proti župniku vložilo obtožbo, v kateri mu je očitalo nadaljevano kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Obtožili so ga po tretjem odstavku 183. člena kazenskega zakonika, ki se med drugim nanaša na učitelje, vzgojitelje, starše ali duhovnike, ki svoj položaj zlorabijo za spolno občevanje z osebo, ki še ni stara petnajst let in jim je bila zaupana v učenje, vzgojo, varstvo ali oskrbo. Za to dejanje je zagrožena kazen od enega do desetih let zapora.

Danes nadaljevanje sojenja zoper župnika Karla Jošta

Za zaprtimi vrati Okrožnega sodišča v Krškem se bo danes nadaljevala obravnava zoper župnika iz Artič Karla Jošta, ki ga bremeni kazenska ovadba zaradi 16 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let. Tudi na današnji obravnavi naj bi proti župniku pričala dekleta kot domnevne žrtve spolnih zlorab, ki naj bi jih omenjeni župnik izvajal v Artičah in Sromljah, kjer je takrat opravljal svoje delo.


Glavna obravnava zoper Jošta se je začela v začetku tega meseca, na njej pa so bile prisotne štiri domnevne žrtve spolne zlorabe. Jošt je sicer že skoraj devet mesecev v hišnem priporu, tako on kot njegov zagovornik pa do sedaj nista želela dajati izjav za javnost. Domnevne žrtve spolne zlorabe, danes stare od 18 do 23 let, so pred prvo obravnavo izjavile, da jih je omenjeni župnik med drugim zlorabil tudi v cerkvi med spovedjo. Takrat so bile stare od osem do dvanajst let. Eno izmed oškodovank naj bi omenjeni župnik celo posilil.

Ena izmed deklet je takrat tudi izjavila, da je bila zaradi domnevne zlorabe lani jeseni tudi pri sedanjem nadškofu metropolitu Francu Krambergerju, ki pa je po njenih besedah zadevo "pometel pod preprogo". Žrtve domnevne spolne zlorabe so tudi povedale, da so se posledično spopadale z zelo velikimi psihičnimi težavami, ki so se pri nekaterih odražale tudi z anoreksijo oz. bulimijo, zato bodo verjetno preko svojih odvetnikov zahtevale tudi odškodnino.