Dokumentarni film režiserja Davisa Guggenheima namreč prikazuje globalne podnebne spremembe skozi predavanja bivšega ameriškega podpredsednika Ala Gora, ki je imel na to temo v zadnjih dvajsetih letih že več kot tisoč predstavitev po ZDA in drugod. Al Gore predstavlja naravne katastrofe in klimatske spremembe v novi luči, z vizualno in podatkovno bogato prezentacijo, ki vključuje več kot 900 strokovnih študij na to temo.

Znanstveniki, zbrani pod okriljem Medvladnega odbora za podnebne spremembe pri Združenih narodih (IPCC), poudarjajo, da bo segrevanje ozračja, o katerem govori film Neprijetna resnica, drastično spremenilo naše življenjsko okolje.

Pesimistične napovedi

Glavni krivec za segrevanje ozračja naj bi bilo povečanje emisij ogljikovega dioksida (CO2) v zraku, saj večina strokovnjakov na osnovi pridobljenih podatkov verjame v močno povezanost med emisijami CO2 in višanjem temperature. Znanstveniki iz IPCC predvidevajo, do se bo temperatura zemeljskega površja do leta 2100 dvignila od 1,4 do 5,8 stopinj Celzija.

Nekatere napovedi celo opozarjajo, da se lahko morska gladina zviša tudi za šest metrov, če se bo taljanje ledu na Antarktiki nadaljevalo s sedanjim ritmom. Po bolj uradnih napovedih bodo ta pojav v prihodnosti spremljala še pogostejša neurja, poplave bodo povzročale vse več škode, vročinski vali bodo pogostejši in bolj izraziti, nekatere bolezni, ki jih prenašajo od podnebnih razmer odvisne žuželke, se bodo širile na območja, kjer smo bili pred njimi doslej varni, trpeli pa bosta tudi kakovost vode in zraka.

No, film vreden ogleda!