Očitno pa niti Janševe kadrovske (raz)rešitve niso zmogle pomagati Andreju Šišku in Matjažu Jeriču.

Soobtoženima zaporna kazen

Šiška in Jeriča je senat, ki mu je predsedovala sodnica Tanja Rot, namreč spoznal za kriva poskusa umora. Šiška je obsodil na dve leti zapora, Jerič pa bo moral, če bo sodba postala pravnomočna, poldrugo leto preždeti za zapahi. Obema so všteli v kazen dobrih pet mesecev, ki sta jih pred 14 leti preživela v priporu. Senat je Šiška oprostil plačila sodnih stroškov, Jeriču pa je zaračunal 180.000 tolarjev povprečnine.

Sodišče je potrdilo tisti del obtožbe, ki jo je zastopala tožilka Alja Kramberger Kirbiš, po katerem sta 36-letni Andrej Šiško in 38-letni Matjaž Jerič 11. avgusta 1992 v Bresternici pri Mariboru podstavila v avtomobil Milana Klementa eksplozivno napravo. Jeklenko naj bi razneslo ob odprtju vrat avtomobila, a se to ni zgodilo, saj je Klement pravočasno opazil priprta vrata in nato še napravo.

Sodišče pa je zavrglo tisti del obtožnice, po katerem sta Šiško in Jerič naredila peklenski stroj s pomočjo (zdaj) 57-letnega Jelinčiča. Tožilstvo namreč po mnenju sodišča ni zbralo dovolj dokazov o tem, da naj bi obsojeni dvojici Jelinčič priskrbel več kot dva kilograma eksploziva TNT in amonijevega nitrata, prazno jeklenko ter šest detonatorjev, povrhu naj bi soobtoženima dal še navodila, kako naj eksplozivno napravo izdelata, in naročilo, da naj jo podtakneta v Klementovo zastavo 101.

Šiško: Sodba je absurdna

"Šiško in Jerič sta v tem izredno dolgotrajnem postopku večkrat spreminjala svoj zagovor, a je senat verjel njunim prvim izpovedbam, ki sta jih podala pred preiskovalnim sodnikom. Takrat sta enako opisovala vse okoliščine, v katerih sta podtaknila eksplozivno telo, in povedala tudi to, da sta se na kraj dejanja celo vrnila zato, da sta na sprožilcu odstranila varnostni zatič," je po razglasitvi sodbe razlagala Rotova.

Opazno nejevoljna tožilka Kirbiševa, ki je v svoji sklepni besedi zahtevala, da naj senat Šiška in Jeriča obsodi na pet leta zapora, Jelinčiča pa naj za štiri leta pošlje za rešetke, sodbe ni želela komentirati in ni hotela izdati niti tega, ali se bo pritožila nanjo.

"Sodišče je mojemu zagovoru verjelo le v tistem delu, ki me je obremenjeval. Niso pa mi verjeli v drugem delu, ko sem obremenjeval Jelinčiča," se je razburjal Šiško. "Sodba je absurdna, saj sploh ni razjasnjeno, kako naj bi dobila dele za eksplozivno telo, če ni res, da nama jih je z navodili vred dal Jelinčič!"