Uredba namreč predvideva, da bomo morali kupci praznih DVD- in CD-medijev, ker ti omogočajo zlorabo avtorskih pravic, denimo ob kopiranju glasbe ali filmov, plačati pristojbino v višini osem tolarjev za vsak gigabajt podatkov, ki ga lahko shranimo na medij. Običajen DVD lahko sprejme 4,7 gigabajta podatkov, kar pomeni, da bo novi prispevek avtorskim organizacijam, kot sta SAZAS in IPF, za vsak prazen DVD znašal kar 50 tolarjev. Prazni DVD mediji, ki so bili s ceno okoli 70 tolarjev doslej razmeroma poceni, se bodo tako podražili tudi za 80 odstotkov.

Na ministrstvu za gospodarstvo, ki je uredbo predlagalo, pravijo, da so se o višini nadomestila odločali na podlagi več kriterijev. "Oblikovanje nadomestil ni bil administrativni proces, temveč iskanje optimalne rešitve med različnimi interesi zainteresiranih strani. Narejena je bila primerjalna analiza z drugimi državami in iskali smo pravične rešitve," pojasnjuje Saša Prešern, vršilec dolžnosti direktorja direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarstvo. Poudarja še, da so pri pripravi sodelovali tudi z uradom za intelektualno lastnino in da je uredba primerljiva z evropskimi.

Uredba se sicer pri doplačilih ne omejuje samo na DVD medije. Vanjo so poleg praznih CD-jev vključeni še predvajalniki MP3 datotek, kjer bo treba, ker omogočajo predvajanje piratske glasbe in tako kršenje avtorskih pravic, doplačati debelih 2000 tolarjev, ali celo spominskih SD karticah, ki jih potrebujemo za shranjevanje počitniških fotografij v digitalnih aparatih. Na seznamu doplačil so tudi fotokopirni stroji, ki se bodo podražili do 7000 tolarjev, ter posamezne fotokopije, kjer bodo v fotokopirnicah od vsake kopije, ne glede na vsebino, avtorskim kolektivnim organizacijam nakazovali en tolar. Na uradu in direktoratu so šli celo tako daleč, da bo doplačilo veljalo tudi za mobilne telefone, ki danes povečini že omogočajo predvajanje multimedijskih datotek. Tako bodo GSM-telefoni za vsak gigabajt prostora dražji za osem tolarjev.

Uvozniki in proizvajalci naprav in medijev so zato že sprožili presojo ustavnosti te uredbe. Ne zdi se jim namreč logično, da se pristojbina plačuje zgolj zaradi tega, ker mediji omogočajo tudi zapisovanje datotek, ki bi lahko bile sporne. Gregor Schoss, direktor podjetja Anni, ki uvaža predvajalnike in drugo računalniško opremo, pravi, da so njihove marže zaradi konkurence že tako ali tako minimalne, zato dodatne davščine ne bi mogli prevzeti nase. "Vse se bo podražilo," pravi Schoss, ki posebej izpostavlja računalniške medije, kjer bo cena poskočila astronomsko.