Sankcije brez uporabe sile

Na zahtevo Kitajske in Rusije morebitnih vojaških sankcij resolucija ne omenja, zahteva pa ukinitev vseh programov, povezanih z orožjem za množično uničevanje in balističnimi izstrelki, ter poziva k uvedbi širokih gospodarskih, diplomatskih in finančnih sankcij.

Resolucija uvaja embargo na prodajo izstrelkov, tankov, velikih artilerijskih sistemov ter bojnih ladij in letal. Poleg tega predvideva embargo na prodajo luksuznega blaga, mednarodne inšpekcije vseh tovorov, ki prihajajo ali odhajajo iz Severne Koreje, prepoved potovanja za predstavnike Pjongjanga, ki so povezani z jedrskim in raketnim programom, ter zamrznitev s tem povezanega premoženja ali finančnih virov v tujini.

Barosso za enotnost mednarodne skupnosti

Predsednik Evropske komisije Manuel Barroso je za BBC izjavil, da je enotno stališče mednarodne skupnosti glede Pjongjanga pomembno sporočilo svetu, da bi se podobno odzvali tudi v primeru Iranskega vprašanja. Poudaril je, da EU popolnoma podpira sankcije, saj je dogajanje v Severni Koreji zelo slabo in nevarno za regijo in ves svet.

"Razvoj dogodkov v Pjongjangu odpira vprašanje širjenja jedrske tehnologije Pjongjanga, ki bo ji lahko prodal tudi terorističnim skupinam," je še dodal Barroso.

Japonska za ostrejše sankcije, Peking zadržan

Japonska je resolucijo označila kot "velik korak naprej", japonski premier Šinzo Abe pa je v Tokiu napovedal, da bodo proti Pjongjangu sami uvedli strožje ukrepe. Kakšni točno so načrti Tokia, zaenkrat ni znano. Japonska vlada je sicer v sredo že sprejela dvostranske sankcije proti Severni Koreji, ki med drugim vključujejo popolno prepoved vplutja v japonska pristanišča za severnokorejske ladje.

Nasprotno pa je kitajski veleposlanik pri Združenih narodih Wang Guangya izrazil določene zadržke Pekinga glede resolucije, predvsem glede dela, ki predvideva uvedbo mednarodnih inšpekcij tovora.