Cukjati bo na prvi seji državnega zbora, ki se bo začela 23. oktobra, predlagal ugotovitveni sklep, s katerim bo Ruparju prenehala poslanska funkcija. Nato pa bo stekel postopek za imenovanje novega poslanca, je še pojasnil Cukjati. Glede na največje število glasov bo imel prvi možnost prevzeti mandat Bojan Homan iz Kranja, ki je predsednik gorenjske regijske koordinacije SDS. Če bo mandat zavrnil, pa bo imel znova možnost postati poslanec Bogomir Vnučec, ki je bil v prejšnjem mandatu izvoljen na listi Stranke mladih Slovenije.


Na vprašanje, ali je Rupar kršil etični kodeks stranke, ki ji pripada, Cukjati pojasnjuje, da "nakup obeh stanovanj ni ne vem kako koruptivno dejanje, saj v desetih letih poslanec skupaj z župansko plačo vendarle zasluži toliko, da si lahko privošči nakup dveh manjših stanovanj". Kar pa se tiče neprijave stanovanj protikorupcijski komisiji, pa je to druga stvar, pravi Cukjati in poudarja, da se tudi Rupar zaveda, da bi stanovanji moral prijaviti.

Janšev SMS

Naši viri namreč pravijo, da je Janša že predvčerajšnjim zvečer Ruparju poslal SMS-sporočilo, v njem pa naj bi zahteval poslančev odstop.

Pavel Rupar je včeraj dopoldne potrdil, da je dobil od premiera SMS-sporočilo in povedal, da je bil z njim zgolj povabljen k Janezu Janši na pogovor. Srečala naj bi se ob deseti uri, kar je vsaj nekoliko nenavadno, saj je bil Janez Janša takrat zaposlen s sejo vlade. Rupar je zanikal, da naj bi ga Janša pozval, da odstopi: "Prav nasprotno. Dokler se bom lahko boril proti takim idiotizmom, kot se mi dogajajo zdaj, bom vztrajal!"

POSLANSKI KOLEGI SLABO OBVEŠČENI

Že čez dobre pol ure nas je Pavel Rupar sam poklical in povedal, da je ugotovil, da ni kršil nobenih zakonov, ko svojih stanovanj (o čemer smo pisali včeraj) ni prijavil Kosovi protikorupcijski komisiji, saj ima v rokah potrdilo, da še vedno ni prejel dohodninske odločbe za leto 2005. To torej pomeni, da mu še ni bilo treba prijaviti premoženja, ki ga je dobil v tem letu. Na ta pravni podatek je že predvčerajšnjim opozoril tudi Drago Kos.

Kmalu po tem klicu pa so se začele vrstiti informacije o Ruparjevem odstopu, le da so se pojavljale različne napovedi, s katerega položaja naj bi odstopil (iz poslanske skupine SDS, kot poslanec sploh, kot član SDS, ali kot kandidat za župana...). Še najslabše so bili o Ruparjevih odločitvah obveščeni njegovi poslanski kolegi. Včeraj smo ga sicer zalotili v parlamentu, vendar se v svoji pisarni vodje parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo sploh ni oglasil, v poslansko skupino pa je stopil le toliko, da je vodji te skupine Jožetu Tanku in drugim navzočim zaželel dober dan, nato pa med nenehnim zvonjenjem prenosnega telefona zapustil stavbo.

POZDRAVILI ODSTOP

Rupar se torej včeraj ni ustavil pri svojih poslanskih kolegih, čeprav se je po informacijah v SDS poslanska skupina vse od izbruha afere poskušala pogovoriti z njim oziroma izvedeti njegovo plat zgodbe, ki jo je sicer medijem v zadnjih dneh obširno razlagal. Tako v poslanski skupini še včeraj zvečer niso dobili nobenega pisnega obvestila, niti ustne informacije o njegovem odstopu, oziroma so to, da jih njihov poslanski kolega zapušča, izvedeli iz medijev. Na podlagi teh informacij je poslanka Eva Irgl popoldan poudarila, da se tudi poslanci - tako kot predsednik Janez Janša - strinjajo z Ruparjevim odstopom in ga pozdravljajo. "In sicer zato, ker so se očitno zgodile stvari - če govorimo o nekaterih kršitvah -, ki se ne morejo več reševati samo tukaj," je povedala poslanka SDS. Na vprašanje, ali je Rupar kršil etični kodeks, pa je odgovorila, da je glede na odstopno izjavo oziroma napoved odstopa očitno presodil, da je šlo za kake kršitve. O tem, kakšne naj bi bile te kršitve, pa Irglova ni mogla soditi, saj nima vpogleda v vso zgodbo. Poslanka SDS ni želela ocenjevati Ruparjeve kandidature za župana. "Če mu bodo pravosodni organi dokazali, da je prišlo do kršitev, in če je že kot poslanec odstopil, po mojem mnenju verjetno enako velja tudi za župansko funkcijo," je dejala.

NI BIL ZELO PRILJUBLJEN

Naši včerajšnji pogovori z več poslanci SDS so potrdili, da Rupar v poslanski skupini ni bil najbolj priljubljen. Očitajo mu zlasti to, da svojega poslanskega dela ni jemal resno, da je na sejah državnega zbora in delovnih teles zelo veliko manjkal, da se mu ni bilo treba pripravljati na posamezne točke, da je, skratka, prihajal in odhajal iz parlamenta, kakor se mu je zljubilo... O tem, kaj je razlog za takšne "privilegije", ki si jih večina drugih poslancev SDS ni mogla izboriti, lahko zgolj ugibamo, verjetno pa je vse skupaj povezano s politično močjo Pavla Ruparja v lokalnem, tržiškem okolju.

"JANŠA MI JE ČESTITAL"

Pavel Rupar je še pred popoldanskim sestankom z Janezom Janšo za spletno stran komercialne televizije POP TV izjavljal, da se bosta s premierom vsekakor pogovarjala o odstopu. Po popoldanskem srečanju s premierom pa je povedal, da mu je "predsednik čestital, povabil me je na kosilo in moram reči, da sem zelo, zelo vesel". Rupar pa se ne namerava umakniti iz tekme za županski stolček. Nasprotno, včeraj je že napovedal, da bo na volitvah za župana Tržiča zmagal, "ker imam rad Tržič in je to tudi del odločitve, zato da ga bomo zgradili tako, kot je treba. Zagotovila vlade so, da bo v štirih letih maksimalno pomagala. Čez dve leti pa se vidimo na novih državnozborskih volitvah."