Najresnejši kandidat za Ruparjevo zamenjavo je Bojan Homan, sicer predsednik gorenjske regijske koordinacije SDS.

Janez Janša je na današnji novinarski konferenci še dejal, da želi Pavel Rupar s takšno odločitvijo razbremeniti preiskavo, saj se je iz afere izvedelo, da protikorupcijski komisiji ni posredoval podatkov o lastništvu dveh stanovanj. Rupar je Janši tudi zatrdil, da bo dokazal svojo nedolžnost.

Predsednik SDS je pohvalil Ruparjevo namero, saj bo šlo za prvi primer v Sloveniji, da bo poslanec vrnil mandat zaradi tega, da bi razbremenil preiskavo, čeprav ga k temu nič ne zavezuje. Glede županske funkcije v Tržiču, kjer želi Rupar še enkrat ponoviti mandat, pa je Janša dejal, da je odločitev o tem v rokah volivcev.

Rupar se je sicer po novinarski konferenci s premierom sestal tudi osebno, a se je po koncu sestanka izognil novinarjem, ki so želeli dobiti njegovo izjavo.

Zato pa je svoje početje zagovarjal na POP TV, kjer je trdil, da gre za zaroto, stanovanj pa ni prijavil, ker je čakal na odločbo o vpisu v zemljiško knjigo. Novinarji Direkta so Ruparjeve trditve o zaroti zanikali, češ da gre še eno iz niza njegovih laži.

V SDS pozdravljajo Ruparjev odstop

S ponujenim odstopom tržiškega župana Pavla Ruparja z mesta poslanca v državnem zboru se v SDS "strinjajo in ga pozdravljajo", je danes izjavila poslanka SDS Eva Irgl. Kot je dejala, v stranki sicer še nimajo nobenega dokumenta o odstopu, vendar pa je pri nekaterih sumih kršitev prišlo do stvari, "ki se ne morejo reševati samo tukaj". Menila pa je tudi, da "če je prišlo do kršitev ... in če je že kot poslanec odstopil, potem isto velja tudi za župansko funkcijo".

Na vprašanje, ali je Rupar kršil etični kodeks, je Irglova odgovorila, da "glede na to, da je sam napovedal odstop, potem verjetno on to sam najbolje ve". "In verjetno je presodil, da je prišlo tudi do kršitev. Do kakšnih, pa sama ne morem soditi, ker nimam vpogleda v celotno zgodbo," je še dodala. Na vprašanje, ali je Rupar še zaželen član stranke, pa je Irglova odgovorila, da se v stranki o tem še niso pogovarjali.

Rupar še ne daje izjav

Rupar medtem sicer še vedno ni sam potrdil, da je odstopil s poslanskega mesta, prav tako pa kakega dokumenta o tem nimajo pri predsedniku DZ Francetu Cukjatiju. Po novinarski konferenci premiera Janeza Janše, ki je javnosti potrdil, da je Rupar v telefonskem pogovoru napovedal odstop, se je Rupar z Janšo tudi sestal, a po srečanju odvihral iz poslopja vlade in ni želel dajati izjav.

Odzivi parlamentarcev glede napovedanega odstopa Ruparja

Medtem ko v Ruparjevi stranki SDS njegovo odločitev podpirajo, pa so v večini poslanskih skupin do napovedi o odstopu večinoma zadržani in osebne odločitve poslanca Ruparja ne želijo komentirati. Nad odločitvijo pa niso presenečeni v SD, saj menijo, da je odstop logična posledica poslančevih dejanj.

Vodja poslanske skupine NSi Alojz Sok Ruparjevo odločitev spoštuje, vendar pa osebne odločitve ne želi komentirati. Enako je stališče vodje poslancev SLS Jakoba Presečnika, ki osebne odločitve prav tako ne želi komentirati. Vodja najmanjše koalicijske poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je za STA povedal, da se znotraj poslanske skupine o tem niso pogovarjali, Žnidaršič osebno pa je bil nad Ruparjevo napovedjo presenečen, čeprav ne pozna vseh podrobnosti.

Nasprotno pa nad Ruparjevo potezo niso presenečeni v opozicijski SD. Kot je za STA pojasnil vodja poslancev SD Miran Potrč, je najava odstopa le logična posledica Ruparjevih dejanj. "Očitnega nezakonitega ravnanja in ignoriranja nadzornih institucij" namreč po Potrčevem mnenju ni bilo več mogoče prikriti.

"Vprašanje, ali bo Rupar vrnil mandat ali ne, je stvar Ruparja in stranke, ki ji pripada. Ali je prišlo do kršitve kakršnih koli zakonov ali predpisov, pa je stvar pristojnih organov in odbora v DZ, ki bodo to obravnavali," pa je na novinarski konferenci LDS pojasnil poslanec Matej Lahovnik.

V najmanjši opozicijski poslanski skupini SNS se o dogodku še niso pogovarjali, če pa bo obstajal interes njihovih poslancev, se bodo o tem pogovorili v prihodnjih dneh, je za STA povedal poslanec SNS Sašo Peče, ki odstopa osebno ne želi komentirati.

Bo Ruparja nadomestil Homan?

Tajnik Državne volilne komisije Marko Golobič je danes v zvezi z napovedanim odstopom poslanca SDS Pavla Ruparja za STA pojasnil, da mu bo mandat prenehal, ko bo o tem državni zbor sprejel ugotovitveni sklep. Predpogoj za to je pisna izjava poslanca, ki jo mora poslati državnemu zboru. Po Golobičevih podatkih ima glede na največje število glasov prvi možnost prevzeti mandat Bojan Homan, ki je predsednik gorenjske regijske koordinacije SDS.

Golobič je pojasnil, da mora Državna volilna komisija na podlagi izida glasovanja na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2004 ugotoviti, kateremu kandidatu z iste liste v volilni enoti, v kateri je bil izvoljen Rupar, pripada pravica, da prevzame poslanski mandat. Kandidata komisija o tem obvesti in mu da osem dni časa, da sporoči, ali sprejema mandat.

V nasprotnem primeru o možnosti prevzema poslanskega mandata obvesti kandidata, ki se je po številu glasov znotraj iste liste uvrstil za prvim kandidatom in tako naprej. Če bo Homan mandat zavrnil ali v osmih dneh ne bo poslal odgovora na obvestilo volilne komisije, bo imel znova možnost postati poslanec Bogomir Vnučec, ki je bil v prejšnjem mandatu izvoljen na listi Stranke mladih Slovenije. Po številu glasov sledijo Janez Potočnik, Matevž Hafner, Franc Pogačar in Rado Likar.

V odstopni izjavi lahko poslanec, ki odstopa s funkcije, navede, ali bo do sprejema ugotovitvenega sklepa državnega zbora opravljal funkcijo poslanca, je še pojasnil Golobič.