Toda če boste želeli kupiti, boste morali imeti kar nekaj pod palcem, so nas opozorili nepremičninski agenti. "Če je lastnik odštel za kvadratni meter 1300 evrov, bo na trgu zagotovo iztržil vsaj še enkrat toliko," so prepričani v ABC nepremičnine.

V skladu se zavedajo, da so naredili napako, ker na javnem razpisu septembra 2004 niso omejili nadaljnje prodaje oziroma preprodaje stanovanj. Zato so v letošnjem razpisu, s katerim so razdelili 268 stanovanj v Kamniku, Mislinji, Mariboru in Kungoti, uvedli novost, da bodo kupci stanovanje pet let po sklenitvi prodajne pogodbe lahko prodali le s pisnim soglasjem sklada. Ta bo imel za stanovanje tudi petletno predkupno pravico, ki se bo vpisala v zemljiško knjigo. "Prodajo smo omejili, da bi zavarovali državno premoženje pred morebitnimi špekulacijami oziroma preprodajo stanovanj," je takrat pojasnil Primož Pirc, direktor SRSS. Če bo kupec prekršil prepoved in stanovanje vseeno prodal, bo moral skladu plačati razliko med nakupno in prodajno ceno stanovanja ter deset odstotkov obresti.

Vse to pa ne velja za kupce stanovanj na Mesarski, ki jim je sklad ponudil enkratno priložnost, da na hitro zaslužijo milijone. Če bo lastnik skoraj 79 kvadratnih metrov velikega stanovanja, ki ga prodaja na oglasni deski, iztržil še enkrat toliko, kolikor je moral zanj odšteti, bo bogatejši za nekaj več kot 100.000 evrov ali za skoraj 25 milijonov tolarjev.

Sicer pa naložbenik soseske na Poljanah Gradis skupina G pospešeno končuje še dva bloka, saj ju mora stanovanjskemu skladu predati do 15. novembra. Lastniki se bodo vanju vselili 15. marca, do takrat pa lahko razmišljajo, kaj vse bi si lahko privoščili za 25 milijonov tolarjev, če bi svoje stanovanje prodali.