Strokovnjaki pojasnjujejo, da ni prav nič čudnega, če se rezultati testa spreminjajo glede na čas. Daljši ko je čas analize, bolj se spreminjajo molekule EPO tujega izvora. Prav zato naj bi Svetovna protidopinška agencija (WADA) v prihodnje skrajšala čas, v katerem je treba opraviti analizo. Ugotovili so namreč, da tudi z zavlačevanjem in pozno zahtevo za dodatno analizo lahko očrnjeni športniki zanalašč in z večjo verjetnostjo poskrbijo, da bodo rezultati drugačni. Tega se dobro zavedajo tudi v Mednarodni atletski organizaciji (IAAF).

Vsaka podobnost s primerom Javornik je verjetno zgolj naključna. Različni izidi testov, ki so časovno raztegnjeni, so tudi ena od poglavitnih točk izgovorov, na katerega se naslanjata Javornikova in njen trener Borut Podgornik.

WADA je pred kratkim tudi razkrila, da so ugotovili manipulacijo prav pri odkrivanju EPO. Obstaja namreč teorija, da so športniki ob oddajanju urina v vzorec stresli tudi drobce praška - posebnega encima, ki razkraja proteine. Tako EPO sploh ni bilo moč odkriti. To teorijo je po pisanju Neue Züricher Zeitung obelodanil Matthias Kamber, glavni protidopinški strokovnjak na švicarski nacionalni agenciji za šport. Kember se je spotaknil ob dejstvo, da več mesecev ni bilo nobenega pozitivnega vzorca EPO, kar se v preteklosti ni dogajalo. "Sum je tako več kot utemeljen, zato moramo narediti korak naprej pri zlorabi dopinga v športu," je zaključil Švicar.

Da bi zmanjšali možnost goljufije, protidopinški kontrolorji sedaj pri športnikih zahtevajo pred oddajo urina umivanje rok ali uporabo rokavic. Tako naj bi preprečili, da pri lulanju stresejo še delček prahu v stekleničko.

Je pa zanimivo, da se je pred meseci med obsežno preiskavo velikega dopinškega škandala Puerto v obsežni dokumentaciji, dolgi 500 strani, pojavila beseda "polvos", ki je nihče ni znal natančno razvozlati. Ta besedica naj bi v angleškem jeziku pomenila "powder", kar po slovensko pomeni prah, prašek, puder.

Vprašanje je, če se drobno odkritje pri EPO sploh lahko meri v odstotkih zloglasnega primera Puerto, ki je kot bomba prišel na plan pred kolesarsko dirko Tour de France, v njem pa naj bi bili vključeni kolesarji, teniški igralci, nogometaši...