SOLKAN - Po desetih letih je Slovenija končno prava kolesarska dežela. Slovenija ima končno vse, kar imajo veliki. Na dvakrat preloženem državnem prvenstvu v vožnji na čas med Solkanom in Plavami je dobila prvake v vseh kategorijah, tudi v ženski konkurenci po zaslugi Aleša Kalana. Junakinja je Katja Šorli (KD Brda), 25-letna Primorka iz Tolmina, ki se po študiju šele dve leti amatersko posveča kolesarstvu.

Veteranko Jelko Rakuš je na 13 kilometrov dolgi progi prehitela za 46 sekund. Vida Uršič, prvakinja izpred desetletja, ne želi biti kot Francozinja Jannie Longo, da bi pri njenih 53-letih ugotavljali vpliv EMŠO. "Sploh nisem vedela za ta podatek. So pač tudi nam z amatersko licenco dali priložnost. Kar ponosna sem," je pripomnila Katja Šorli. Vse gorske kolesarke Klemenčičeva, Žakljeva in Homovčeva so zaradi težav z zdravjem že končale sezono.

Sicer je bil v središču pozornosti troboj junakov reprezentance mlajših članov iz Salzburga. Primorec iz Budanj Kristjan Koren (48:21) je za 38 sekund premagal Simona Špilaka (Adria Mobil) in 53 sekund klubskega kolega iz Save Grega Boleta ter se tako delno odkupil za smolo v Salzburgu, ko je zaradi padca nemara ostal brez kolajne. "Absolutni naslov prvaka je pika na i. Tudi po Salzburgu sem se pripravljal z intervali, saj sem želel dokazati, da sem imel na svetovnem prvenstvu zares smolo. Bolj kot sem gledal posnetke, huje je bilo in ugibal sem, kje bi pristal. Mislim, da sem danes kar dobro peljal," je bil s povprečjem malce pod 49 km/h zadovoljen "slovenski Cancellara" Kristjan Koren - kralj ure resnice. Bil je vesel, da je povečal tudi naskok v boju za lovoriko Zlato kolo, saj ima Špilak v nedeljo v Brezovici le še teoretične možnosti. "Kljub temu, da smo po svetovnem prvenstvu končali sezono, sem s povprečjem 48,2 zadovoljen," je dodal Simon Špilak, ki je bil v Salzburgu v tej disciplini osmi, dve mesti pred Korenom, ki ostaja v Savi.

V konkurenci članov elite je bilo to prvenstvo Radenske Powerbar. Kristjan Fajt je s četrtim absolutnim časom (49:50) za sekundo prehitel Davida Tratnika. "To je naslov za dušo. Več bi mi pomenil ob ostrejši konkurenci," je pripomnil Kristjan Fajt, ki bo tudi v sezoni 2007 ostal v Radenski. Zanimivo, da si je v konkurenci mladincev, ki so trenutno celo šesti na svetovni lestvici, za prvakom Blažem Jarcem (Adria Mobil) srebro privozil gorski kolesar Luka Mezgec (Bam.bi A2u Pagatti), sicer varovanec legende Bojana Ropreta.