VATIKANSKI SEKS

Papež Bendikt XVI. je igral vodilno vlogo v sistematičnem prikrivanju spolnih zlorab otrok, ki so jih zakrivili katoliški duhovniki!

Ta šokantna trditev BBC-jeve Panorame temelji na skrivni odredbi, ki jo je leta 2001, ko je bil Thomas Ratzinger še kardinal, poslal vsem katoliškim škofom po svetu. V odredbi je "priporočal", naj o spolnih zlorabah otrok ne poročajo pristojnim oblastem, ampak žrtve, storilce in priče prepričajo, da o njih ne govorijo. Žrtvam naj bi tudi zagrozili z izobčenjem, če bodo ponovili obtožbe. Z drugimi besedami, kot so poudarili sodelujoči v oddaji, interesom cerkve je dal prednost pred varnostjo otrok.

Papež Bendikt XVI. je bil takrat skrajno konservativni vodja mogočne Kongregacije za doktrino vere, ki je pristojna za "promocijo" katoliških naukov in morale ter verska vprašanja. Vodil jo je 24 let in si s svojim načinom vodenja prislužil vzdevek "božji rotvajler", ker je zatiral liberalne izzive tradicionalnim katoliškim naukom.

V Panorami so raziskovali podrobnosti te malokomu znane odredbe. Oddaja obtožuje katoliško cerkev, da je zavestno ščitila pedofilsko duhovščino, da duhovnike, obtožene spolnih zlorab otrok, nedavna ni kaznovala ali prijavila policiji, ki bi jih aretirala, ampak premestila v novo župnijo, kjer so mnogi ponovno spolno zlorabljali otroke.

Ratzingerjeva odredba je, kot so poudarili v Panorami, "posodobljen" enako skriven vatikanski dokument iz leta 1962 Crimen Sollicitationis (Zločin nadlegovanja), ki vsebuje natančna navodila o prikrivanju seks škandalov.

Ta dokument naj bi bil tako skriven, da je bilo škofom naročeno, da ga morajo ves čas imeti zaklenjenega v sefu. Kardinal Ratzinger, je bilo rečeno v oddaji, je politiki prikrivanja dodal načelo "ekskluzivne pristojnosti" - z obtožbami o pedofiliji duhovščine naj bi se ukvarjali neposredno v Vatikanu.

Eden izmed nekdanjih "izvajalcev" Crimen Sollicitationis v ZDA Patrick Wall je v oddaji dejal: "Spoznal sem, da ne delam za sveto ustanovo, ampak za ustanovo, ki ji je sveto zaščita same sebe." Še hujšo obtožbo je v oddaji izrekel duhovnik Tom Doyle, vatikanski advokat, ki so ga odstavili, ker je kritiziral odnos katoliške cerkve do trditev o spolnih zlorabah otrok.

"Gre za eksplicitno pisno politiko prikrivanja primerov spolnih zlorab otrok in kaznovanje tistih, ki bi opozarjali na te zločine duhovščine. Ko so odkrivali duhovnike, ki so zlorabljali otroke, se niso odzvali s preiskovanjem ali kazenskim pregonom, ampak so jih premeščali. Gre torej za popolno neupoštevanje žrtev in dejstva, da se bo nekje drugje pojavil kup novih žrtev. To se dogaja po vsem svetu," je v Panorami dejal Tom Doyle.

ZGOLJ PREMESTITEV

Oddajo je povezovala ena izmed žrtev Colm O'Gorman, ki ga je posilil neimenovani duhovnik, ko je imel štirinajst let. "To, zaradi česar sem najbolj ogorčen, je, da se povsod in vedno ponavlja ista zgodba. Škofi premestijo duhovnike, o katerih vedo, da so zlorabljali otroke, v nove župnije in nove skupnosti, kjer se zlorabe ponovijo."

V imenu katoliške angleške in valižanske cerkve se je zelo na kratko odzvala direktorica katoliškega urada za zaščito otrok in ranljivih odraslih ljudi Eileen Shearer, ki je dejala, da je katoliška cerkev v Angliji in Walesu "uveljavila enotno nacionalno politiko in postopke za zaščito otrok in da odlično napreduje pri zaščiti otrok in preprečevanju zlorab".

Odmevi med gledalci, ki so se vpisali na Panoramico spletno stran, so segali od večinoma pohval do kar precej kritik. Glavna očitka kritikov, velikokrat povezana, sta bila, da je BBC ne prvič pokazal svojo sovražnost do katolicizma in da je enostransko prikazal problem.

Nekateri so avtorjem očitali tudi pristransko in netočno razlaganje leta 1962 nastalega dokumenta Crimen Sollicitationis. Kritični gledalci so spregledali in preslišali zelo pomembno sporočilo avtorjev - nihče v Vatikanu ni bil pripravljen pristati na sodelovanje v oddaji oziroma braniti Vatikana pred obtožbami.