V tretjem razredu osnovne šole je spoznal svojo prvo resno ljubezen in se ji tudi popolnoma posvetil. Odbojki namreč, sicer družinskemu športu, saj se je z njo ukvarjala praktično cela njegova družina. Tine Urnaut je bil med višjimi mladeniči že kot otrok, vedno je nekoliko odstopal od povprečja, tako po višini kot po talentu.

Družina Urnaut je res nekaj posebnega. Oče Adi je bil svojčas najboljši jugoslovanski odbojkar in kapetan jugoslovanske reprezentance. Tudi mati Anita je bila odlična odbojkarica, starejša sinova, Andrej in Matjaž, sta prav tako naredila izjemni igralski karieri. Najmlajši Tine ima v svoji družini zelo dobre učitelje in priložnost, da se uči na njihovih napakah in postane celo najboljši družinski odbojkarski "proizvod". Oče Adi večkrat poudari, da ni toliko bistveno, koliko je njegov sin talentiran, ampak predvsem, kakšne delovne navade bo imel in kakšen bo njegov odnos do športa.

Tine je res hitro napredoval, delovne navade so zanj postale nekaj povsem samoumevnega in opazili so ga v domačem Fužinarju. "Vsega sem se naučil v domačem klubu. Ne bi si mogel predstavljati boljšega razvoja kje drugje. Še vedno dvakrat na teden treniram z njimi, saj od ponedeljka do srede živim doma in hodim v šolo," je dejal dijak četrtega letnika gimnazije na Ravnah, ki pa drugo polovico tedna preživi v družbi najboljših slovenskih odbojkarjev.

Letos je postal član Autocommerca Bleda, trenutno daleč najbolje organiziranega kluba v Sloveniji. Njihovi načrti so smeli, Tineta pa so privabili zaradi ciljev, ki jih imajo v bližnji prihodnosti. Kljub njegovi mladosti mu je popolnoma jasno, da se bo v svetu uveljavil le tako, da se bo tam pojavil, da bo igral na tekmovanjih najvišjega ranga v Evropi. "Jasno mi je bilo, da se moram preseliti v klub z evropskimi ambicijami. Z Bledom smo se pogovarjali že pred lansko sezono, a sem se odločil, da s prestopom še nekoliko počakam. Želim si, da bi se tukaj čim več naučil, si pridobil izkušnje. Seveda pa moram ostati zdrav. Zaenkrat težav s poškodbami ni, morebiti jih je bilo nekaj zaradi hitre rasti, predvsem v kolenih. Nekoč si želim igrati v najmočnejših ligah na svetu - italijanski ali ruski," so želje dvometraša iz Koroške.

Njegov vzornik ni svetovno znan odbojkar, niti nihče od svetovno znanih športnikov. "Ja, seveda imam vzornika. Moj ata vendar. Zakaj? Zato ker je najboljši ata na svetu, ker je bil najboljši odbojkar na svetu," je izstrelil 18-letni odbojkar, sicer najmlajši član ekipe z Bleda. "Smo kar prijatelji. S strani starejših ni čutiti očetovskega, pokroviteljskega odnosa. Tudi zaradi izvrstnih posameznikov sem izbral Bled. Večino sem spoznal na reprezentančnih akcijah, vsi so super, brez izjeme."

Tudi edini tujec v ekipi, Brazilec Marcelo Barreto, ki je strup na igrišču za nasprotnike in strup za dekleta zunaj dvorane, saj velja za pravega lepotca, je na Tineta naredil poseben vtis. "Je izredno simpatičen in veseljak po naravi. Skrbi za dobro vzdušje v ekipi. Pravi Brazilec," je zaključil svetovni prvak v odbojki na mivki do 19 let, ki pravi, da je kljub velikim uspehom na pesku dvoranska odbojka v prvem planu.