Mnogi, denimo bivši biatlonec Marko Dolenc, so ga že pred leti imeli v očeh kot najbolj prodornega in borbenega slovenskega kolesarja, ki na vseh dirkah, kjer je le mogoče, vozi na zmago. Salzburg je potrditev tega. "To, da vozim na zmago, je morda res. A se načrt malokrat uresniči," se je laskanju smejal Murn, običajno ekonomičen v besedah, a močan v dejanjih.

Po statistiki je Murnovo sedmo mesto najboljši dosežek slovenskih kolesarjev letos. Tudi pred najboljšim dosežkom Janija Brajkoviča (peti na dirki po Švici). S številko 67 je v Salzburgu privozil celo sedmi slovenski dosežek vseh časov. Da teorija o borcu na zmage drži, dokazuje 12 zmag v profesionalni karieri. Do uspeha Mateja Mugerlija letos v etapi po Kataloniji (Vuelta Catalana) je bila prav Murnova lanska zmaga na Katalonskem tednu (Setmana Catalana) največja med slovenskimi kolesarji. Z več zmagami se lahko pohvali le Boštjan Mervar, ki pa je samo za leto dni prestopil prag "drugoligaških" ekip v Italiji. Letos 31-letni Novomeščan zmage še nima, razen tiste velike na osebnem področju. Sin Vid ima tri mesece. Mamici Mateji in očku ne dela prevelikih preglavic niti ponoči.

"Prav to, da sem šele s 25 leti prišel v malo italijansko ekipo, me je dolgo teplo. Saj smo vozili tudi Giro (leta 2001 je bil v etapi Giro d'Italia v Gorici tretji, op. p.), a šele zadnja tri leta sem vozil zares vse najboljše dirke. Prav klasike v Franciji in Belgiji z največjo po Flandriji ni mogoče dobro voziti brez izkušenj, razen če nisi fenomen," je znova zelo na kratko razkril težak prodor med najboljše.

Uroš Murn je začel v Krki, potem štiri leta (2000-03) vozil za manjšo italijansko ekipo Mobilvetta-Formaggi Pinzolo. Po zaslugi Milana Eržena, ki mu je uredil prestop, se je zadnja tri leta zelo dobro počutil v eni najbolj organiziranih ekip Pro Toura, v švicarskem Phonaku. Prav opazni nastopi na spomladanskih klasikah ter šprinti na Vuelti (3. in 5. mesto) so verjetno tudi pretehtali, da je našel nove delodajalce. Podpis pogodbe z Johanom Bruyneelom za Discovery Channel v času Vuelte je še ena stopnička njegove kariere.

Prestop v Discovery je mali zadetek na loteriji. Oziroma najlepši dokaz, da zmage niso vse. "Bruyneel in njegov pomočnik Demol sta me verjetno opazila že prej. Po odhodu kar enajstih njihovih kolesarjev, med njimi šest specialistov za klasike, rabijo tekmovalce mojega kova. A konkurenca v moštvu bo huda, saj sta tam že Hincapie, Gusev...," se Murn ne slepi z opaznejšo vlogo v ekipi. "V Phonaku sem imel proste roke le redko, denimo po Flandriji (padec, op. p) in po Španiji. In če sem se sam zavedal, da nisem dovolj močan za vrh, sem raje pomagal. Bil sem vedno pošten do ostalih in po dirki nisem iskal izgovorov," je svojo skromnost opisal Murn.