Končalo se je tako, da so ga poskusa umora zaradi pomanjkanja dokazov oprostili, za pištolo so mu prisodili osem mesecev, leto dni pa zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Že lani so Primšarja na sodišču v Cerknici za tri nasilništva obsodili na pogojno kazen enega leta s preizkusno dobo treh let. Ker je prej omenjena kazniva dejanja storil v tej preizkusni dobi, so mu pogojno kazen preklicali in mu izrekli enotno kazen dveh let in pol zapora. V to je vštet tudi pripor, kjer biva že šest mesecev, sicer pa tam zaradi nevarnosti, da bi spet povzročil kakšen izgred, ostaja še naprej.

Nikoli več alkohola

Primšar je bil obtožen, da je 1. marca okoli pol devetih zvečer prišel do sosedove hiše in s pištolo CZ M-70 začel streljati na 21-letno Damjano M. Ko se je prestrašena umaknila v hišo in za seboj zaprla vrata, je še naprej pritiskal na sprožilec. Streljal je skozi okna sosedove kuhinje in spalnice, kjer je bila takrat vsa sosedova družina, poleg Damjane tudi njena sestra in starša. Med kasnejšo preiskavo so našli kar 67 tulcev oziroma nabojev. Povod za obdolženčevo divjanje naj bi bilo to, da so ga sosedje pred časom ovadili, ker je robantil po vasi, zaradi česar tudi že prej omenjena sodba cerkniškega sodišča. Tudi takrat se je spravil na iste sosede (tolkel je po vratih in kričal, da bo vse pobil) in še na dvoje druge. Bil je pijan in na cerkniškem sodišču so mu zabičali, da bodo pogojno sodbo preklicali, če se ne bo šel zdravit zaradi odvisnosti od alkoholizma.

Tudi na sojenju na ljubljanskem sodišču se je izkazalo, da je bil v času kaznivega dejanja vinjen: slabe tri ure pozneje je imel v krvi okoli 1,8 promila alkohola, v urinu pa celo 2,6 promila. Psihiater dr. Gorazd V. Mrevlje je ocenil, da je bil bistveno zmanjšano prišteven zaradi vinjenosti in hude možganske oškodovanosti, ki je prav tako posledica alkoholizma. Primšar je do konca sojenja vztrajal, da je bil tako pijan, da ni vedel, kaj počne, torej neprišteven. "Veste, nisem tak, da bi komu storil kaj hudega, če pa malo popijem, pa ne vem, kaj delam. Po tej grenki izkušnji obljubljam, da se nikoli več ne bom dotaknil alkohola," je zagotavljal. Poudarjal je tudi, da proti sosedovi hiši ni streljal iz maščevanja - sosedom je vedno le pomagal, oni pa so mu škodili, kolikor so le mogli, je povedal.

Obvezno zdravljenje

Sodni senat, ki ga je vodil sodnik Primož Šafar, je na koncu razsodil, da je obdolženi nedvomno kriv tega, da je hranil orožje, s katerim je potem streljal na sosede. Za pištolo je Primšar trdil, da jo je našel in nato shranil, da pa ni preveril, ali sploh deluje. Prav tako po oceni sodišča ni dvoma o divjaškem in nenadzorovanem napadu na sosedovo hišo, saj so na obdolženčevih rokah našli sledove smodnika. Za poskus umora Damjane M. pa senat ni našel dovolj dokazov. Šafar je povedal, da je Damjana M. najprej govorila, da je Primšar streljal v zrak, šele na glavni obravnavi je zatrdila, da je orožje usmeril proti njej. Po mnenju sodišča pa so bili tudi ti streli le del napada na hišo in ne na življenje in telo oškodovanke, zaradi česar so obdolženca tega kaznivega dejanja oprostili. V tem delu bodo stroški sojenja poravnani iz proračuna, sicer pa so Primšarja tudi glede obsodilne sodbe oprostili plačila stroškov kazenskega postopka in zagovornice.

Sodišče mu je izreklo tudi varnostni ukrep obveznega zdravljenja alkoholikov v zavodu za prestajanje kazni. Tako je svetoval psihiater dr. Mrevlje, ki je poudaril, da je Primšarjevo duševno zdravje resno ogroženo, če bo še naprej zlorabljal alkohol. Primšar se je zaradi alkoholizma že večkrat zdravil, a neuspešno. Tožilka Tatjana Devčič Svetek, ki je prepričana, da se imajo Primšarjevi sosedje le sreči (in zmanjšanim motoričnim sposobnostim obdolženca zaradi zaužitega alkohola) zahvaliti, da so ostali živi, se bo na višje sodišče zagotovo pritožila. Zagovornica Jana Mazi pa je na vprašanje novinarjev, ali tudi sama načrtuje kaj podobnega, odvrnila, da je to poslovna skrivnost.