Govoril je o duševnem stanju 44-letnega Ramčiloviča na usodni 9. januar letos, ko je v prostorih podjetja Paške na ljubljanski veletržnici med poslovnim sestankom v dve leti mlajšega Stojića izstrelil pet nabojev. Tako je izvedenec dopustil možnost, da je bil Ramčilović med dejanjem zaradi strahu in močnega občutka ogroženosti zmanjšano prišteven.

Vrabič je pri Ramčiloviću, ki ga bližnji poznajo pod vzdevkom Riki, ugotovil tudi krizo zaradi neuspelih poslov, ki so mu v zadnjem obdobju pred tragičnim dnem tekli bolj slabo, močno pa ga je prizadela tudi zakonska kriza, ki je trajala več let. Izkazalo se je namreč, da je začel obtoženčev zakon razpadati že leta 2003, le malo pred dogodkom na veletržnici pa je menda njegova žena vložila zahtevo za sporazumno ločitev.

Psihiater dopušča dve možnosti

Kaj se je usodnega popoldneva dejansko dogajalo za vrati podjetja Paške, ni razkril niti psihiatrični izvedenec, ki je dopustil dve možnosti. Po prvi, na sodišču jo je v svojem zagovoru izpovedal tudi Ramčilović, je obtoženec zaradi stalnih Stojićevih groženj živel v strahu za lastno življenje, tistega dne pa naj bi Stojić med žaljivkami naenkrat vstal od mize in segel z roko za pas, kot da bo potegnil pištolo. To naj bi bila nekakšna kaplja čez rob in obtoženec, ki je zaradi strahu že dva meseca naokoli hodil s pištolo, je v paniki streljal.

Po drugi različici pa naj bi se Ramčilović za obračun s Stojičem, ki naj bi ga po njegovih navedbah ogoljufal kar za 150.000 evrov, odločil "po nekem vnaprej pripravljenem scenariju", morda tudi zato, ker je v Stojiću videl sovražnika in krivca za vse svoje težave. V prid tej tezi govori tudi izvedenčeva ocena, da se je obtoženec že nekaj časa pred dogodkom nekako poslavljal od žene in ji dajal različne nasvete, denimo o tem, kako naj skrbi za sina, če se njemu kaj zgodi.

Kot bistveno je bilo tako na sojenju izpostavljeno vprašanje, ali je Stojić kritičnega dne proti Ramčiloviću res nastopil agresivno, torej segel z roko za pas in izza mize stopil proti njemu, kot je trdil obtoženec. Sodnomedicinski izvedenec dr. Tomaž Zupanc je včeraj pojasnil, da je Stojića prvi od petih strelov zadel, ko je sedel v naslanjaču, pri čemer je bil sklonjen naprej nad pisalno mizo. Zatrdil je, da je o položaju napadenega skoraj popolnoma prepričan in s tem Ramčilovićev zagovor postavil na trhle noge. Drugi in tretji strel sta po njegovih besedah žrtev zadela v polstoječem, naprej sklonjenem položaju, medtem ko sta bila zadnja strela "eksekucijska", sprožena iz bližine v zatilje pokojnega.

Solze tik pred sodbo

Sodni senat se je pri svoji odločitvi oprl predvsem na mnenji obeh izvedencev in Ramčilovića za umor obsodil na deset let zapora. "Pri dejanju, ki ste ga zagrešili, je šlo tudi za nekakšno načrtovanje," je mnenje senata pojasnila njegova predsednica sodnica Barbara Trebec Debeljak in dodala, da je šlo verjetno za posledico skupka ekonomskih neuspehov in zakonskih težav. Po oceni senata Stojić tisti dan ni reagiral agresivno, obtoženec pa je bil prišteven, pri čemer se sodišče ni spuščalo v ocene o tem, kakšni poslovni nesporazumi ali trenja bi lahko bili v ozadju streljanja.

Pred izrekom kazni je Ramčilović še enkrat obžaloval svoje dejanje in se znova opravičil Stojićevi ženi in otrokoma, med solzami pa je zatrdil tudi, da je na sodišču ves čas govoril resnico. Pokojnikova žena Vuka Stojić je prek svoje pooblaščenke Ramčilovića pozvala, naj ji, "lahko tudi kje zunaj sodišča", vendarle pove, kaj se je pravzaprav zgodilo in zakaj je moral umreti njen mož. "Tako bo moja stranka morda lahko začela razmišljati tudi o odpuščanju storilcu," je besede Vuke Stojić prebrala pooblaščenka, medtem ko so nemočno ženo, ki je prav tako spremljala sojenje, več čas premagovale solze.