"Prevzemno ponudbo sem zavrnil in v prihodnje svojega mnenja ne nameravam spremeniti," je izjavil prvi mož VW Bernd Pischetsrieder.

Prevzemna ponudba je za prvega moža VW nesprejemljiva predvsem zaradi tega, ker želijo švedsko družbo povezati z lastno proizvodnjo tovornjakov v Braziliji. To pa bi bilo ob morebitni uresničitvi prevzema s strani nemškega industrijskega koncerna pod sedanjimi pogoji neizvedljivo.

Razlog za to izhaja iz določila o enakovredni obravnavi vseh delničarjev švedske družbe, s čimer je kakršnikoli stranski dogovor o vključitvi Volkswagnove brazilske enote v skupno proizvodnjo tovornjakov nedovoljen. "Dokler so vsi delničarji obravnavani enakovredno, me ponudba ne zanima," je dejal.

V nemškem koncernu so se o prevzemu dogovarjali predvsem z VW, manj pa z drugim največjim delničarjem Investor, ki ima v švedski družbi 11-odstotni lastniški delež. Pristanek VW bi namreč družbo Investor najverjetneje prisilil k soglašanju s prevzemom.

V nasprotnem primeru bi namreč nemški koncern prevzemni prag, ki je trenutno določen s pridobitvijo 90 odstotkov vseh delnic, rahlo znižal, s čimer bi kljub nasprotovanju Investorja lahko izvršil prevzem švedske družbe.