Lokostrelstvo ji ni tuj šport in se v njem ni znašla po naključju. Sama je namreč začela s puščicami meriti v tarče pri šestih letih, kar niti ni čudno, saj sta z lokom streljala tudi njen oče in mama. Primorka, ki je pred nedavnim postala tudi mamica, je bila v mladinski lokostrelski reprezentanci, aktivno pa je nehala tekmovati pri 18 letih. Čavničarjeva je o loku, katerega prvotni namen je bil sicer človeštvu omogočiti preživetje, spregovorila kot o pripomočku za preživljanje prostega časa ter o tem, kako je z lokostrelstvom v Sloveniji.

Kako razširjeno je lokostrelstvo pri nas in v svetu?

Mislim, da je pri nas nekje okoli trideset klubov. V svetu je lokostrelstvo bolj razširjena oblika športa kot v Sloveniji. Na velikih tekmovanjih sodeluje od približno 40 držav naprej, zastopane pa so vse celine. Nenazadnje je lokostrelstvo eden najstarejših športov na olimpijskih igrah in eden izmed prvih, v katerih so lahko sodelovale tudi ženske. V Evropi je lokostrelstvo zelo popularno v Franciji, Italiji in Nemčiji. Svetovna velesila pa so Korejci in Američani.

Kako se pri Lokostrelski zvezi Slovenije trudijo razvijati in popularizirati ta šport?

Trud se kaže v različnih smereh. S predstavitvami lokostrelstva, vključevanjem v šole - v redno športno vadbo, lokostrelstvo postaja izbirni predmet. Tu so še šole v naravi, izobraževanje strokovnih kadrov. Seveda pa bi se, tako kot povsod, tudi na tem področju dalo narediti veliko, veliko več. V zadnjih letih je na Lokostrelski zvezi Slovenije več poudarka tudi na tem.

Se je v Sloveniji moč udeležiti kakšnega lokostrelskega rekreativnega turnirja?

Vsa tekmovanja, ki se odvijajo v Sloveniji, so pod okriljem Lokostrelske zveze Slovenije ali pa klubov, ki so vanjo vključeni. Predstavljena so v letnem koledarju zveze, na njih pa lahko tekmujejo vrhunski tekmovalci in rekreativci. Ker obstaja več različnih disciplin, lahko vsak rekreativec, ki pa mora biti član slovenskega kluba, najde nekaj zase. Tekmovanj se udeležuje različno število lokostrelcev. Najbolj množično so zastopani 3D turnirji, kjer se lahko zbere tudi do 150 tekmovalcev.

V katerem mestu pri nas je lokostrelstvo najbolj razvito?

Klubi se nahajajo po celi Sloveniji. Lokostrelstvo je razvito na Gorenjskem, Primorskem, Ljubljani in okolici, Postojni, Dolenjskem, malo manj na severnem Primorskem in Štajerskem. Najslabše pokrito območje je Prekmurje.

Mnogi niti ne vedo, da je lokostrelstvo lahko tudi dobra oblika rekreacije. Kako se nekdo lahko začne z njim ukvarjati?

Vse, kar mora narediti, je, da ugotovi, ali v njegovi bližini obstaja kakšen klub, in se oglasi tam. V večini slovenskih klubov začetniki dobijo osnovno opremo na posojo, vse dokler ne osvojijo osnov streljanja z lokom. Kasneje si opremo kupijo sami. Začetniki se naučijo streljati z navadnim oziroma klasičnim lokom in se po določenem času odločijo, s kakšnim lokom bodo streljali naprej. Informacije o slovenskih klubih lahko dobijo na spletni strani Lokostrelske zveze Slovenije (http://www.archery-si.org).

Kaj so dobre plati tega športa, v čem prednjači pred drugimi športi?

Z lokostrelstvom se lahko ukvarja vsak, ne glede na starost, od desetega pa do sedemdesetega leta. In vsi se lahko udeležujejo tudi tekmovanj. Vadba in tekmovanja se odvijajo na prostem, v naravi, razen v zimskem času, ko se pripravljamo v športnih dvoranah.

Kaj je odlika najboljših lokostrelcev, kaj človeka nauči?

Lokostrelstvo je šport, kjer se posameznik ukvarja s samim seboj. Za uspešen strel, poleg tehnike strela in opreme, je odločilno imeti dobro koncentracijo, obvladovati samega sebe, torej lastno telo in misli. Skratka, ključna sta psihična trdnost in tudi dobra fizična pripravljenost, saj lahko tekmovanja trajajo od pet do sedem ur, po več dni zapored.

Pri nas je lov z lokom prepovedan, tudi ponekod v tujini. Zakaj?

Lov z lokom je prepovedan. Lovci pravijo, da tovrsten lov ni etičen. Če namreč žival ne usmrtiš s prvim strelom, lahko žival živi naprej, vendar s puščico v telesu. V nekaterih evropskih državah je sicer lov z lokom dovoljen, ponekod pa le na določenih območjih.