Vedno nasmejana pevka in pianistka Teja Saksida je zbudila posebno pozornost, ko je letos na proslavi ob glavnem ameriškem prazniku, dnevu neodvisnosti, 4. julija v Križankah zapela ameriško in slovensko himno, še prej pa nastopila v okviru Eme kot spremljajoči vokal priljubljenega pevca Omarja Nabra. Z njim je pred leti pela že v pevskem zboru Veter.

So njeni predniki prišli iz vasi Saksidi?

Od kod pa njen neslovensko zveneči priimek? Sama meni, da ime izhaja iz vasi Saksidi pri Dornberku (kjer pa je samo en telefonski naročnik s priimkom Saksida), kar je zelo verjetno. Toda od kod nenavadno ime te vasi? Morda je naselje dobilo ime po njenih prvotnih vaščanih, pripadnikih germanskega plemena Sasov ali Saksoncev (zagotovo pa ne po izumitelju saksofona A. Saxu). Lahko pa, da ime izhaja iz latinske besede za kamenje ali skale, saxum, medtem ko saxicol(a) iz novejše latinščine označuje življenje ali rastline, ki rastejo v špranjah skal, saxifraga pa rastline, ki razkrajajo kamen v špranjah. V prenesenem pomenu bi se navsezadnje lahko vse to nanašalo tudi na ljudi, če so se naselili na pustem, kamnitem svetu, ki ga na Primorskem res ne manjka, se tam ukoreninili in prebijali dalje.

Prastric je pisal šansone

Priimek Saksida je res znan predvsem na Primorskem, v Prvačini, Braniku in Štanjelu, pojavlja pa se tudi drugod. Precej Saksidov živi v Ljubljani. Igor Saksida predava na fakulteti za slavistiko, tako pa se med drugim piše tudi neka organizatorica prireditev, pravi glasbenica Teja, katere prastric Joseph Bücher je bil znani skladatelj šansonov. Ima ljubezen do glasbe torej že v genih?

Teja se je rodila očetu Tomažu, po poklicu strojniku, in materi Mariji, rojeni Markovič, ki se je izšolala za ekonomsko tehnico. Tomaževi starši, Erna in Bogomir, zdaj sta že pokojna, so bili Ljubljančani, Marijini starši, Janko in Valentina, ki ju prav tako ni več, pa so bili doma v vasi Ljubno na Gorenjskem.

Teja je edinka iz drugega očetovega zakona z Marijo Markovičevo, iz prvega pa ima polsestro Ines, hčerko iz prvega očetovega zakona z gospo Meto.

Šolanje in kariera

Teja je hodila na osnovno šolo Majde Vrhovnik v Ljubljani, maturirala na odlični poljanski gimnaziji, vmes je končala nižjo glasbeno stopnjo kot pianistka, na glasbeni akademiji pa diplomirala iz solo petja. Še pred tem je študirala muzikologijo. Njen dar za petje je odkrila zborovodkinja Urša Lah in Tejo, ko je kot sedemnajstletno dekle hodila v drugi letnik srednje šole, usmerila na glasbeno šolo.

Nastopati je pravzaprav začela že s svojimi petimi leti, nato v srednji šoli in v raznih pevskih zborih, včasih tudi kot solistka.

Učiteljica petja v Cerknici

Zdaj je polovično zaposlena kot učiteljica na glasbeni šoli v Cerknici, kjer uči solo petje, približno polovico sredstev pa pravi, da zasluži z najrazličnejšimi pevskimi nastopi. Med drugim je letos avgusta pela s triom Entuzijasti na zelo lepo obiskani glasbeni in modni prireditvi Tango Fashion Show v Bernardinu. Tja ji je utrla pot njena prijateljica iz otroških časov, Kristina, z besedami: "Teja, za prireditev potrebujemo vokal." In je šla tja.