Francozi kritični do izjav papeža

Papeževe izjave je danes posredno kritiziral tudi francoski predsednik Jacques Chirac. "Izogibati se moramo vsem dejanjem, ki bi lahko vzpodbudila težnje med ljudmi in verami," je na vprašanje, kako komentira papeževe izjave, za radio Europe 1 dejal Chirac. Dodal je še, da ne bi smeli povezovati islama , ki je spoštovana vera, z radikalnim islamizmom, ki je nekaj čisto drugega in je bolj politične narave, poroča dpa.

Svet sedež bo pojasnjeval besede poglavarja

Nuncije v muslimanskih državah smo pooblastili, da posvetnim in verskim oblastem predstavijo in pojasnijo pomen besed svetega očeta in jih seznanijo tudi s kontekstom omenjenih izjav, ki ga v javnosti doslej niso omenjali, je dejal državni sekretar Vatikana, Tarcisio Bertone.

Benedikt XVI. je med torkovim predavanjem na univerzi v Regensburgu citiral bizantinskega cesarja Manuela II.: "Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem". Med govorom je dvakrat omenil, da gre za navedek, ob tem pa dejal, da je to presenetljivo oster način, kako postaviti vprašanje povezanosti vere in nasilja. Omenil je tudi cesarjevo mnenje, da muslimanski bog ni povezan z našimi vrednotami niti z razumom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papeževo opravičilo so pozdravile nekatere muslimanske skupine, med njimi pa je tudi Svet muslimanov v Nemčiji, papeževi domovini. Turčija je izrazila zahvalo in sporočila, da zaradi papeževega opravičila njegovega obiska v tej državi ne bo odpovedala.