Za najprestižnejšo nagrado vesna se bo potegovalo 21 filmov, na festivalu pa bodo obenem prikazali igrane, dokumentarne, kratke, animirane, eksperimentalne in druge filme. Program je razdeljen v tekmovalni in informativni del.

Otvoritev festivala se bo zgodila danes, ob 20.30, v portoroškem Avditoriju, ko bodo organizatorji prireditve podelili Badjurovo nagrado za življenjsko delo, ki jo od leta 1995 dodeljuje Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev. Že dalj časa je znano, da bo letos to prestižno nagrado prejel režiser Peter Zobec, ki mu bodo na festivalu namenili tudi poseben večer in predstavitev knjige. Po podelitvi bo sledilo predvajanje filma Noč, v režiji Mihe Knifica.

Drugi nagrajenci bodo znani šele v nedeljo popoldne, ko bodo dobili festivalske nagrade vesne, ki jih podeljuje strokovna žirija, in druga festivalska priznanja. V žiriji letos sedijo Roy Menarini, ki predava filmsko zgodovino in kritiko na goriškem DAMS-u v sklopu videmske univerze, skladatelj, dirigent in jazzovski trobentač Urban Koder ter režiser in pisatelj Marko Sosič.