Študija je pokazala, da je 14 bolnikov, ki so jim jo vsadili, po operaciji živelo v povprečju še nekaj manj kot pet mesecev; najdlje - 17 mesecev - je z njo živel eden od bolnikov, eden med njimi je tudi lahko zapustil bolnišnico in živel doma.

Naprava AbioCor, kot se to umetno srce imenuje, je prvo stalno umetno srce, ki se v celoti vsadi v telo bolnika in ki jo je za uporabo odobrila ameriška zvezna Agencija za hrano in zdravila FDA. Za zdaj sicer samo za uporabo v omejenih primerih - ko gre za umirajoče ljudi, upajo pa, da bodo napravo še izpopolnili, tako da bo omogočala daljše preživetje.

Umirajočim srčnim bolnikom dajo na voljo, da sami presodijo, ali je vredno tveganja in stroškov, da jim vsadijo umetno srce. "Za mnoge, ki se soočajo s smrtjo, je možnost, da imajo še nekaj dodatnega časa, da ga preživijo s svojci in prijatelji, pa četudi je ta zelo omejen, zelo pomembna," je dejal dr. Daniel Schultz iz FDA.

Odbor, ki svetuje FDA pri tovrstnih odločitvah, je lani svetoval, naj uporabe naprave ne odobrijo, saj niso bili prepričani, da bodo bolniki, ki bi jim napravo vsadili, živeli dovolj dolgo in kakovostno življenje, da bi to upravičilo tveganje te operacije. Uporabo naprave so potem odobrili izjemoma, in sicer kot humanitarno gesto, za to pa ne veljajo tako strogi standardi varnosti in učinkovitosti, kot jih pričakujejo za običajne zdravstvene naprave.

Podjetje Abiomed je sporočilo, da si že prizadevajo izdelati novo generacijo umetnega srca, ki bo za tretjino manjše in naj bi življenje bolniku podaljšalo za pet let. Na voljo naj bi bilo že leta 2008.