Prvakinja ostala brez majice

Deset let Slovenija nima nobene uradne elitne državne prvakinje v cestnem kolesarstvu in tudi po Vršiču je še vedno nima. Od leta 1996, ko je bila zadnja uradna prvakinja Kamničanka Vida Uršič, sicer poleg Janija Brajkoviča in Tanje Žakelj edina Slovenska z mavrično majico svetovne (veteranske) prvakinje, do cestnega državnega prvenstva v soboto na Vršiču, tekmovanja za članice in mladinke v elitni kategoriji sploh niso razpisovali.

Med poletjem se je na odboru za cestno kolesarstvo končno zavrtel kolešček in za DP na Vršič so ženske kategorije uvrstili v razpis. Da pa možje, predsednik odbora Aleš Kalan in generalni sekretar Aleksander Škraban nimata veliko pojma o stanju v (ženskem) kolesarstvu, je dokaz pripomba v razpisu: v primeru premalo prijavljenih žensk, štartajo ženske kategorije nižje v moški konkurenci. Kam jih razvrščajo v cilju, ne piše nikjer. To je seveda prvovrstna inovacija.

Ker se je v Kranjski Gori edina pojavila na štartu s pravo licenco mladinska svetovna prvakinja v krosu Tanja Žakelj in brez težav seveda v ženski konkurenci tudi zmagala, so jo sprva želeli razvrstiti kar v kategorijo mlajših mladincev. Tam bi časom 43:57 osvojila 19. mesto med 25 kolesarji, med starejšimi mladinci bi bila celo 10., a je blamažo zadnji trenutek rešil vodja tekmovanja Grega Miklič. Dali so ji posebno nagrado kot najhitrejši ženski, majice državne prvakinje pa ji vodilni s KZS niso hoteli podeliti. Tanja Žakelj je ne potrebuje, saj že ima tisto državne, evropske in svetovne prvakinje v gorskem kolesarstvu. (mm)