V tretjem krogu letošnjega zadnjega turnirja za grand slam je njegovo kariero, ki je v kar 21 letih v profesionalnem teniškem cirkusu doživela številne padce in še več vzponov, končal malo znani Nemec s slovitim priimkom Benjamin Becker.

Prizor ob koncu dvoboja je bil fascinanten. Agassi se je najprej usedel na svoj stol ob igrišču, se pokril z brisačo, nato pa ob stoječih ovacijah s solznimi očmi štiri minute poslušal dolge in glasne aplavze ter vzklike dvajsettisočglave navdušene množice. Za tem je vstal, odšel na sredino igrišča in se še dolgo časa priklanjal gledalcem, ki kar niso hoteli nehati ploskati enemu največjih vseh časov. "Kar nekaj časa se nisem mogel niti premakniti. Samo sedel sem in počasi dojemal, da je to slovo, da se poslavljam od prekrasnih gledalcev in oni od mene. Takšno je pač slovo. Občutek je bil neverjeten, z besedami se ga ne da opisati," je po svojem zadnjem dvoboju še ves iz sebe razpredal Andre Agassi, za katerega je že jasno, da bo ne glede na končni razplet najbolj zaznamoval letošnji US Open. S tem so se strinjali vsi, tudi prvi igralec sveta Roger Federer. "Ni dvoma. Vsi lahko samo sanjamo o takšni karieri, kot jo je imel Agassi," je dejal Švicar, Agassijev rojak Andy Roddick pa je dodal: "Pogrešal ga bom. Kot prijatelja, kot neke vrste mentorja... Zame je bil vedno vzornik, neverjeten človek. Prav presenečen sem bil, kako se je dalo z njim vedno pogovarjati, tudi ko sem bil še mulec, ki se je v tenisu šele prebijal k višjim mestom. Velikokrat me je pred kakšnim dvobojem tudi sam poklical in mi dal kakšen napotek. Res ne poznam veliko ljudi, ki bi si vzeli čas za nekega neznanega mladca in mu pomagali z nasveti."

Še preden je s svojo značilno hojo dokončno odkorakal z igrišča štadiona Arthurja Ashea in za vedno s teniških igrišč, je Agassi čustveno spregovoril navdušeni množici. "Semafor kaže, da sem tokrat izgubil, ne pove pa, kaj sem našel. V zadnjih 21 letih sem našel zvestobo. Pomagali ste mi tako na igrišču kot v življenju nasploh. Pomagali ste mi, ko sem bil najbolj na tleh," je s tresočim glasom in solznimi očmi dejal Agassi.

V senci Agassijevega slovesa se je od nadaljnjega tekmovanja poslovil tudi četrti nosilec, Argentinec David Nalbandian, ki ga je v petih nizih s 6:3, 7:5, 2:6, 3:6, 7:6 (6) premagal Rus Marat Safin, pri posameznicah pa je z nastopi končala peta nosilka Nadja Petrova, ki je klonila proti Francozinji Tatiani Golovin. Edina slovenska predstavnica Katarina Srebotnik je po izpadu v konkurenci posameznic uspešno nastopila v prvem krogu mešanih dvojic. S Srbom Nenadom Zimonjićem, s katerim sta šesta nosilca, sta namreč premagala indijsko-češko navezo Mirza, Vizner s 6:2, 3:6, 10:7.