Leta 1986 rojeni Birsa kljub vsemu, kar se mu je zgodilo v manj kot letu dni, ostaja na trdnih tleh. Čeprav je postal drugi najboljši strelec državnega prvenstva, čeprav je z osemnajstimi leti debitiral v članski reprezentanci in čeprav nogomet že sedaj igra v eni od najmočnejših lig na svetu, ostaja prijazen in celo nekoliko sramežljiv sogovornik.

"Ko bi bilo še več takšnih," si ob tem misli marsikdo. Odlično formo z uvodnih tekem v dresu Sochauxa bo Birsa lahko ponovil že jutri, ko slovensko reprezentanco čaka obračun z Bolgarijo, nekdanji nogometaš Bilj, Primorja in Gorice pa naj bi obračun začel v prvi enajsterici. "Vzdušje je odlično, mi pa smo prava klapa," razmere v reprezentanci pred tekmo opisuje Birsa in razkriva cilje: "S točko bi bili vsekakor zadovoljni, najpomembnejša pa bo borbenost. Mislim, da lahko domov odnesemo tudi tri točke."

Na treningih reprezentance je več kot očitno, da se Birsa odlično ujame z Milenkom Ačimovičem, zato navijači že sanjajo novi udarni duet slovenske reprezentance: "Mile zna res vse! Žogo poda tako, da se mu moraš le odkriti in zagotovo bo pristala v tvojih nogah. Je pravi vodja reprezentance in jo hkrati vleče naprej. Tudi v tujini igra odlično, zato nam seveda pomeni zares veliko. Mladim igralcem je vedno pripravljen dati kakšen nasvet in spodbudno besedo. Z njim se res dobro razumem."

Želja vsakega slovenskega nogometaša je uspeti v tujini. Toda to ni enostavno in veliko jih je že pregorelo. V primeru Birse ne kaže tako, saj je že v svoji prvi sezoni pri Sochauxu član najmočnejše enajsterice, dosegel pa je tudi že prvi gol. "Res se ne morem pritoževati," je v smehu priznal Birsa in dodal, da se v Franciji počuti zelo dobro: "Toda moram priznati, da nisem že na samem začetku pričakoval toliko priložnosti za dokazovanje. Menil sem, da bom v prvi sezoni v igro vstopal s klopi za rezervne nogometaše, da si bom šele sčasoma priboril igranje v prvi enajsterici. Bilo je drugače in ne smem tarnati. Sedaj je pomembno le to, da se na treningih trudim še naprej in poskušam ostati v trenerjevih načrtih. Res je sicer, da je v klub prišel Anthony Le Tallec iz Liverpoola, vendar to name ne bi smelo vplivati. Mislim, da zaradi njega ne bomo preveč spreminjali igre. Le Tallec lahko igra v napadu oziroma na sredini, seveda odvisno od sistema. Garal bom še naprej, pa bo!"

Birsa se je na življenje v deželi galskih petelinov hitro navadil. Obiskuje tečaj francoščine. Tudi med navijači je že postal priljubljen. Ni skrivnost, da tudi med dekleti. Toda kot vsak pravi najstnik tudi ob tem Birsa nekoliko zardi - dejstvo pač je, da se najraje pogovarja o nogometu, športu, ki mu je pisan na kožo in v katerem so njegove meje še zelo daleč stran.