Irwin se je nahajal na grebenu Batt Reef, kjer je snemal prispevek za oddajo "Ocean`s deadliest" (najbolj smrtonosne živali oceanov), ko se je preveč približal enemu od skatov s strupenim repom.

"Priplaval je nad skata," komentira John Stainton, Irwinov prijatelj in sodelavec, "in skat ga je zabodel v srce."

Posadka na krovu ladje Croc One je takoj poklicala na pomoč in Irwinu nudila umetno dihanje ter ga skušala oživljati, medtem ko so s čolnom drveli proti kopnemu. Vseeno je bila vsa pomoč zaman in Irwin je ob prihodu reševalcev umrl.

"Svet je izgubil zelo pomembnega predstavnika divjine in zagovornika divjih živali," je za medije izjavil Stainton, "in umrl je med delom, ki ga ima najraje."

Premier Avstralije, John Howard, je pretresen zaradi Irwinove smrti, ki je prišla nenadno in popolnoma nepotrebno." "To je velika izguba za Avstralijo," je izjavil Howard, "saj je bil Irwin čudovit človek in strasten okoljevarstvenik."

Morski biči so ribe z bodičastim repom, ki v bodicah nosijo smrtonosen strup. Bodice so lahko dolge tudi do 30 cm in bič jih uporablja za obrambo. Ljudje biče ponavadi pohodijo, ko le-ti ležijo v peščenih plitvinah, pojasnjuje morski biolog Shaun Collin.

"Irwine je najbrž umrl, ker ga je bič zabodel direktno v srce," je prepričan Collin, ki pravi da so smrtni primeri napada biča zelo redki.

V zadnjih letih je bil Irwin deležen nekaj negativne publicitete. Januarja predlani je obiskovalce svojega živalskega vrta šokiral, ko je svojega enoletnega sina vzel s seboj v ogrado za krokodile. Oblasti ga niso obtožile za ogrožanje varnosti otroka.