Naj spomnimo, da so se Pluta, ki mu na ljubljanskem sodišču sodijo zaradi krutega umora Ljubice Ulčar in poskusa umora njenega moža Mirka Ulčarja, konec februarja za rešetkami ljubljanskega pripora s pestmi lotili drugi priporniki. Pretepli so ga le nekaj minut zatem, ko so ga namestili v skupinski celici, med drugim so mu zlomili nos in nekaj reber, na glavi je dobil razpočno rano, rezultat tepeža pa je bila tudi prebita arkada.

Ravno zaradi številnih poškodb, zaradi katerih je njegov klient eno noč preživel v kliničnem centru, se Žabjeku dobrega pol milijona tolarjev ne zdi primerna odškodnina. "Tako hudih poškodb preprosto ni mogoče enačiti s poškodbami iz kakšne prometne nesreče," pravi odvetnik in dodaja, da na "zavarovalnici očitno ocenjujejo, da jim ni treba izplačati višje odškodnine, ker gre pač za Silva Pluta, o katerem ima javnost zelo slabo mnenje".

Sojenje Plutu, ki se avgusta zaradi sodnih počitnic ni nadaljevalo, bo sicer znova na vrsti 8. septembra, mnogi pa se tudi zdaj bolj kot z obsodbo ukvarjajo z duševnim zdravjem razvpitega morilca, ki naj bi imel na vesti življenja kar treh mladih žensk. Na zadnjem sojenju je namreč psihiater dr. Slavko Ziherl pojasnil, da ima Plut disocialno osebnostno motnjo, ki bi jo bilo treba zdraviti, hkrati pa je dodal, da to ni smiselno, ker takšnim ljudem navadno manjka motivacije. Drugačnega mnenja je bil kontroverzni psihiater dr. Janez Rugelj, ki je odvetniku Žabjeku zatrdil, da je pripravljen prevzeti Plutovo zdravljenje in ga, kot pravi sam, "učlovečiti".

Kot vse kaže, bo do tega verjetno res prišlo, saj nam je Žabjek zaupal, da je sodišče že prosil za dovoljenje, ali lahko Pluta odpelje na pregled k Ruglju. "Po tem pregledu in pogovoru se bo psihiater odločil, ali je mojega klienta pripravljen sprejeti oziroma ali ga res lahko tudi ozdravi. Dr. Rugelj sicer pravi, da je edini v Sloveniji, ki bi lahko ozdravil Pluta, vendar bi za to potreboval kar petnajst let. Po drugi strani pa meni, da je dolžan sprejeti tako težke primere, če se že ukvarja z zdravljenjem tovrstnih težav," nam je besede znanega psihiatra prenesel Andrej Žabjek.

Silvo Plut se v nasprotju z oceno dr. Ziherla želi zdraviti in ima dovolj motivacije, s sedanjo terapijo psihiatra iz Psihiatrične bolnišnice Polje pa ni zadovoljen, saj mu po njegovem ne zna pomagati, zatrjuje Žabjek. Pravi človek za zdravljenje Plutovih osebnostnih motenj in odvisnosti od alkohola naj bi bil tako ravno psihiater Rugelj, katerega metode in provokativne izjave so v strokovni in siceršnji javnosti deležne mnogih kritik in celo zgražanja. "Pri zdravljenju po Rugljevi metodi pa bi morali sodelovati vsi, ki so Silvu Plutu kakor koli blizu, tudi njegov brat, jaz in njegova prijateljica Nataša iz Ljubljane, ki ga obiskuje v zaporu," še pravi Žabjek, ki mu sodišče na prošnjo za Plutov obisk pri dr. Ruglju še ni odgovorilo.