Trikrat smo tukaj: prvič, zadnjič in nikoli več. To je bilo večkrat slišati med padalci v prvih dveh dneh svetovnega padalskega prvenstva v Stupinu v Rusiji, ko organizatorjem marsikaj ni šlo od rok.

Že sama pot od moskovskega letališča do sto kilometrov oddaljenega Stupina, prizorišča prvenstva, je bila bolj podobna poti iz filma Kdo to tam poje. Stari in neudobni avtobusi ter vozniki, ki so se s tujci sporazumevali le z rokami, so bili opozorilo, da ne prihajamo v razviti svet. Moskva je veliko in glamurozno velemesto, a zahod se konča že nekaj kilometrov izven prestolnice. Naslednji šok so padalci doživeli ob prihodu na tekmovališče, saj so imeli organizatorji veliko logističnih težav.

Najbolj zahtevni so bili Američani in njim podobni, ki se imajo že tako ali tako za nekaj več. Nadaljevalo se je v hotelih z nastanitvijo, kjer so imele receptorke, podobno kot vozniki, veliko težav s pojasnjevanjem podrobnosti in tudi njim komunikacija v tujih jezikih ni šla ravno od rok. V naslednjih dneh se je vse skupaj le nekoliko uredilo, tekmovanja so potekala dokaj tekoče, vendar so si ruski patrioti vseeno privoščili nekaj žlehtnobe. Svoje tekmovalce so namreč pošiljali v zrak v najboljših pogojih, ostalim padalcem so namenili manj nočnega počitka. Vstajali so že ob peti uri zjutraj, sledila je štiridesetminutna vožnja v stilu že prej omenjenega filma, kar je na takšnem prvenstvu nerazumljivo, predvsem pa nepošteno. Velika črna pika je bila tudi napovedovalka skokov na cilj. V edini disciplini, ki se konča na tleh in lahko nekaj vidijo tudi gledalci, se je mučila v polomljeni angleščini, o samih pravilih ni vedela prav veliko, tako da se je večkrat osmešila. Toda Rusi so bili zadovoljni, kljub pomanjkljivostim so svetovno prvenstvo uspešno pripeljali do konca. Nekoliko slabši vtis so popravili z organizacijo izleta v rusko prestolnico, kjer so si tekmovalci po napornih skokih ogledali Rdeči trg in cirkuško predstavo. Na slavnostni podelitvi so ponudili še plešoča dekleta, čarovnika in ognjemet ter tako nekako ublažili nezadovoljstvo udeležencev. Vsi skupaj smo bili najbolj še zadovoljni, ko smo odšli domov.