Priimek v večini slovenskih krajev znanega podokničarja Nedeljskega Pestotnik ter njegove različice Pustotnik, Pistotnik nesporno izvirajo iz samostalnika pustota, kar v glavnem pomeni pust, manjvreden svet. In tistega, ki je živel v njem, so pred nekaj stoletji, ko so pri nas nastajali priimki, pač imenovali z enim teh imen. Največ Pestotnikov živi v Lukovici, Blagovici, v Tuhinjski dolini in Moravčah. Pa tudi v krajih okrog Kamnika.

Franc Pestotnik se je rodil leta 1953 .Franceva mama marjeta in oče Jožef sta se spoznala na Duplici pri Kamniku, kjer sta delala v tovarni Stol. Leta 1950 sta se poročila. Naslednje leto je Marjeta rodila sinčka Jožka, a ta je čez dve leti utonil v mlinščici, ki je tekla pred domačo hišo. Isto leto se jima je rodil Franc, ki pa je pri svojih štirih letih padel v isti potok, a ga je rešil njihov takratni sosed Franc Stojc. Potem se je leta 1954 v družini rodila Franceva sestrica Cveta in čez tri leta še bratec Miran.

"Naša družina se je prav na božični večer leta 1958 preselila v Kulturni dom Duplica. Od tistega se najbolj spominjam, da sem takrat prvič videl svetel parket in kopalnico s kadjo, kar je v tistih časih pomenilo pravo razkošje. Bivanje v kulturnem domu je močno vplivalo na moj razvoj: redno sem začel obiskovali knjižnico, zaljubil sem se tudi v gledališče - igral sem v domači igralski skupini, pozneje tudi v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. Leta 1986 sem delal kot moderator in humorist v ansamblu Marela, že naslednje leto pa so me povabili k sodelovanju v podoknicah Nedeljskega, tako da zdaj v tej vlogi že dvajseto leto nastopam po naši lepi Sloveniji."

Leta 1990 je Franc začel sodelovati s kamniško kabelsko televizijo Impulz in kot dopisnik časopisa Kaj, v katerem je dobil svojo rubriko. Nato so ga vzeli za sodelavca na kranjskem radiu, kjer ima danes svojo oddajo Vasovanje s Podokničarjem. Od leta 1993 je kot humorist in voditelj oddaje Po domače še sodelavec TVS. Tam je v letih 1995 in 1996 vodil festival Slovenska polka in valček. Malo pozneje pa je dobil na komercialnih televizijah TV3, Net TV in Tevepika kot avtor ter voditelj svojo narodnozabavno oddajo Pod židano marelo. V tistem času je bil scenarist in voditelj tudi nekaterih večjih prireditev, kot so bile Pod mengeško marelo, Šopek za mami, Gašperjev Miklavž, Veselo na Jožefovo ali božično-novoletni koncert na Vrhniki - Polka se rolka. Pred dvema letoma je v gledališču Studenec pri Domžalah igral v hlapca igri Cvetje v jeseni in lani nastopil v glavni vlogi v igri Ženitna mešetarka.

Leta 1978 se je Franc oženil z Marino Prelesnikovo iz Stahovice, ki mu je leta 1976 rodila sina Uroša in leta 1982 hčer Špelo. Ta je končala srednjo šolo za modno oblikovanje in nato diplomirala na šoli za modni dizajn v ljubljanskem oddelku italijanske šole Instituti calligari.

"Imam voljo, ideje in zadosti energije, tako da bom zagotovo vodil še kakšno televizijsko oddajo, igral v gledališču ter užival v branju knjig in v poslušanju glasbe", pravi Franc Pestotnik. "Upam pa tudi, da bom lahko kmalu napisal še svojo prvo knjigo."