Zakaj je temu tako?

»Nosečnosti hormon vpliva na center za slabost, pri tem pa vsi drugi dejavniki situacijo poslabšujejo ali izboljšujejo. Psiha je pri tem zelo pomembna in vpliva na to, kako se bo slabost izražala; nekatere nosečnice slabost grozno moti in jo slabo prenašajo, druge to sprejmejo kot normalen potek nosečnosti. Poleg tega vplivajo tudi socialni dejavniki, skrb za nadaljnji potek nosečnosti in podobno. Tako kot bolečino prenašamo zelo različno, tako je tudi s subjektivnimi občutki slabosti. Je pa res, da je pri dvojčkih oziroma molarni nosečnosti slabost pogostejša,« razlaga mag. Irena Virant, dr. med.

Kako nevarno je bruhanje v nosečnosti in kdaj obiskati zdravnika?

Pri večini nosečnic slabost mine v prvem trimesečju nosečnosti, pri nekaterih pa lahko traja tudi v drugem in celo tretjem trimesečju. Če se bruhanje nadaljuje in je tako močno, da pride do zmanjšanja telesne teže za več kot pet kilogramov, govorimo o prekomernem bruhanju (HG – HYPERMESIS GRAVIDARUM). Pri nosečnicah, ki prekomernega bruhanja niso zdravile, je večja pogostost prirojenih anomalij pri otroku in zastoja v rasti ploda. Ugotovljeno je, da je HG pogostejša pri mlajših nosečnicah, pri katerih je nivo estrogena pogosto višji. In obratno: starejše nosečnice (nad 35 let) imajo nivo estrogena nižji, zato je možnost HG manjša. Izrazitejše in pogostejše bruhanje (več kot 3- do 4-krat na dan) povzroča izgubo tekočine – dehidracijo in s tem izgubo mineralov in elektrolitov. Dehidracija se kaže z omotičnostjo, žejo, zmanjšanjem uriniranja ter spremembo barve urina (ki potemni), povišanjem utripa, zvišano temperaturo, suhim jezikom, zadahom po acetonu … Če nasveti za lajšanje slabosti ne pomagajo in pride do dehidracije, je obisk pri zdravniku nujen. Ob dehidraciji so v urinu prisotne substance, imenovane ketoni, ki jih zdravnik ugotovi z ustreznim testom. Prav tako je ob pogostejšem bruhanju treba biti pozoren in obiskati zdravnika, če izbljuvek vsebuje kri ali ima izgled usedline kave ter ob kakršni koli zaskrbljenosti o vašem zdravstvenem stanju ali stanju ploda. Raziskave so pokazale, da imajo novorojenčki mam, ki so se v nosečnosti soočale s hudo slabostjo in bruhanjem, nižjo porodno težo kot tisti, katerih mame so imele blage nosečniške simptome.

Kaj pomaga proti jutranji slabosti?

Zjutraj je dobro, če nosečnica kaj poje, da nima praznega želodca. Pravijo, da na tešče pomaga banana, kos piškota ali prepečenca. Nosečnica, ki ji je slabo, naj hrano uživa v manjših količinah in večkrat na dan. »Izogiba naj se mastnim in začinjenim jedem, alkoholu, cigaretam ter kavi, uživa naj suhe kekse in prepečenec, veliko naj se sprehaja na svežem zraku ter počiva. Pije naj zadostne količine vode, sadnih sokov ali zeliščnih čajev,« priporoča mag. Virantova.

Naravno proti slabosti Nekatere nosečnice si proti slabosti pomagajo z zeliščnimi čaji, na primer z ingverjevim, metinim ali kamiličnim. Recept za ingverjev ali metin čaj (poparek):

Čajno žličko zmletega ali nastrganega ingverja oziroma posušene poprove mete prelijte z vrelo vodo, pustite stati nekaj minut, odcedite in osladite z rjavim sladkorjem ali medom po okusu. Ingverjev in metin čaj delujeta pomirjujoče na prebavila, zmanjšujeta slabost in s tem pomagata preprečevati bruhanje.Ingver in poprovo meto lahko jemljemo tudi v tinkturi, pri kateri je zelišče shranjeno v alkoholu. Tinkturo se dobi v lekarnah, kjer vam farmacevtka tudi svetuje, kakšno količino in kdaj jemati.

Vzrok za nosečniško slabost v teoriji

Razlage vzroka slabosti se lotevajo različne teorije. Osnovna in tudi najbolj uveljavljena teorija, na katero se opira večina strokovnjakov, je endokrina teorija, ki govori o tem, da je glavni vzrok težav v spremembi količine hormonov: hormona hCG (hormon, ki vzdržuje nosečnost in ga izloča nastajajoča posteljica) in estrogen na začetku nosečnosti porasteta, kar sovpada z nastopom slabosti in bruhanja, zato je možno, da povzročata slabost; v obtoku je več steroidnih hormonov, ki preobremenjujejo jetra in tako povzročajo slabost; hCG naj bi povzročil povečano izločanje tiroksina (ščitničnega hormona) in s tem slabost in bruhanje.

Malo znana in tudi najmanj verjetna je alergična teorija, ki zagovarja slabost in bruhanje kot posledico reakcije na partnerjevo spermo in na plod kot tujek v materinem telesu.

Po presnovni teoriji bruhanje in slabost nastopita zaradi pomanjkanja vitamina B6, zato nekateri strokovnjaki svetujejo jemanje vitamina B6, ki naj bi omilil slabost v nosečnosti. Čeprav lahko vitamin B6 najdete v lekarniških pripravkih vitamina B, pa je potrebno povedati, da tudi presnovna teorija pri nas ni toliko obveljala, saj je prehrana v Sloveniji večinoma uravnotežena in pri naši populaciji ni večjih deficitarnih motenj.

Psihosomatska teorija prekomerno bruhanje povezuje z neurejenim socialnim statusom med nosečnostjo (pomanjkanje čustvene podpore s strani moža in družine, slab odnos z ginekologom, premalo informacij o nosečnosti, nezaželena nosečnost, zavestno zavračanje nosečnosti) ter pretirano skrbjo o nadaljnjem poteku nosečnosti. »Za izboljšanje stanja slabosti pri nosečnici je treba izključiti ali čim bolj zmanjšati dejavnik strahu. Nosečnost naj bo načrtovana v najprimernejšem času, ko bodoča mamica nima pred seboj velikih življenjskih odločitev. Nosečnico je treba pomiriti, jo spodbuditi, da si vzame čas zase; predvsem naj se notranje umiri in pozitivno razmišlja, saj je nosečnost zelo lepo obdobje v življenju ženske,« zaključuje dr. Virantova. Ni pa odveč pripomniti, da so temelji psihosomatske teorije težko dokazljivi in prav zaradi tega ima ta teorija po mnenju mnogih strokovnjakov s področja ginekologije in porodništva trhle temelje.