Drugo (Derganc) in tretje mesto (Miholjević) v skupnem seštevku, številka 2 v moštveni razvrstitvi (za Amore & Vita) in ena etapna zmaga (Mervar) - to so glavni dosežki kolesarjev Krke Telekoma na letošnji dirki. Čeprav so Novomeščani potihem pričakovali skupno zmago, je bil Zakirov premočan. "Fantom nimam česa očitati, saj so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči. Zakirovu se pozna, da je imel v zadnjih mesecih več zahtevnih gorskih preizkušenj kot mi. Če bi vedeli, da je Rus tako močan hribolazec, bi ga `napadli` že v ravninskih etapah," je nastop svojih fantov ocenil trener Srečko Glivar.

V vrstah Save se lahko pohvalijo, da je 22-letni Dean Podgornik edini kolesar iz amaterskega moštva, ki je dosegel etapno zmago. Če k temu dodamo še drugo mesto Hrvoja Miholjevića, mlajšega brata kolesarja Krke Telekoma Vladimirja do 23 let, ima trener Marko Polanc dovolj razlogov za zadovoljstvo: "Predvsem sem zadovoljen z borbenostjo svojih tekmovalcev, čeprav so prav na račun borbenosti `izviseli` v nekaterih ključnih etapah. S Podgornikovo zmago smo dosegli odmeven uspeh, čeprav sem v generalni razvrstitvi pričakoval malce več. Od našega prvega aduta Stareta sem pričakoval uvrstitev na rob deseterice, a je bil na koncu 14., v kategoriji do 23 let pa smo ostali brez bele majice."

Gorazd Penko, trener Radenske Roga, je že pred dirko napovedal, da se bodo osredotočili na kategorijo do 23 let. Za kolesarje najmlajšega moštva na dirki je bil "slovenski Tour" idealna priložnost za nabiranje izkušenj: "Iztržili smo več, kot sem pričakoval. Do zadnje etape sem bil zelo zadovoljen, nato pa je vtis nekoliko pokvaril Kotnik, a iz povsem razumljivih razlogov. Pred zadnjo etapo je bil drugi v kategoriji do 23 let, zaradi velikih naporov v gorskih preizkušnjah na Predmejo in Vršič pa je odpovedal in zdrsnil na sedmo." Penko je posebej pohvalil Boštjana Kavčnika za skoraj 150 kilometrov dolg samostojni pobeg v prvi etapi in Tomaža Kališnika, ki je bil skupno šesti v kategoriji do 23 let in 25. v generalni razvrstitvi, pri čemer je vseh 24 tekmovalcev pred njim starejših od njega.

Prvi imeni Perutnine sta bila Radoslav Rogina in Matej Marin. Rogina je osvojil belo majico za najboljšega do 23 let, Marin pa je slavil v seštevku letečih ciljev. Trener Robert Pintarič je imel le eno manjšo pripombo: "Proga je bila za mlade kolesarje nekoliko pretežka. Kajti tri zahtevne etape, kot so gorski kronometer na Roglo, etapa z vzponom na Predmejo in etapa z vzponom na Vršič, so zahtevne že za profesionalce, kaj šele za kategorijo do 23 let."

Organizacija je bila na vrhunski ravni, najboljša v dosedanji zgodovini dirk "Po Sloveniji". Vse (namestitev, prehrana, sodniška služba, zdravniška služba, tiskovno središče... ) je delovalo brezhibno. In če bodo na Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) ustrezno upoštevali tudi pohvalno poročilo mednarodnega komisarja, Poljaka Czeslawa Wajraka, se utegne zgoditi, da bo organizacijski direktor dirke Mirko Fifolt jeseni dobili zeleno luč za višjo kategorijo dirke. (dek)

Zmagovalec Faat Zakirov (desno) je nekaj požirkov šampanjca privoščil tudi drugouvrščenemu Martinu Dergancu.