Zgodilo se je v dvojno ograjenem sprehajališču za pse, ravno ko je inštruktorica vstopila vanj. Dva bulmastifa sta jo popadla takoj, medtem ko je tretji mirno sedel. 49-letni lastnik psov Saša Baričevič in vzrejnica 53-letna Zora Roter sta psa umirila. Ko se je inštruktorica umikala iz ograde pa se je je lotil še tretji pes in vanjo zasadil zobe. Klicala je na pomoč in takoj je prihitel, 38-letni Dušan Hajdinjak, ki je sodelavko iztrgal iz pasjih krempljev ter jo obvaroval pred ugrizi.

Spomnimo se prvega napada bulmastifov. Takrat so štirje psi te pasme napadli mimoidočega 35-letnega Stanislava Megliča iz Tržiča. Pred neizbežnim koncem so Megliča rešili policisti, ki so na pse začeli streljati. Enega so ubili, dva pa ranili. In prav trije bulmastifi, ki so preživeli, so napadli znova.

Po prvem napadu so pse, ker so bili nevarni, odvzeli lastnikom in jih namestili v oskrbo v zavetišču za živali Gmajnice. Izvedeli smo, da sta lastnik in vzrejnica pred dvema tednoma bulmastife vključila v socializacijski program in jih ves ta čas obiskovala. Psi so bili v posebnem zagrajenem prostoru, saj je sodišče odločilo, da ne smejo na prosto.

Mnogi se sprašujejo, zakaj psov, ki so očitno nevarni, niso uspavali.

Direktorica veterinarske uprave dr. Vida Čadonič Špelič je povedala, da živali lahko uspavajo le na podlagi odločbe sodišča. Glede na dejstvo, da je pregon zoper rejnico in lastnika psov prevzelo tožilstvo in da je zadeva zdaj na sodišču, je treba počakati na odločbo sodišča.

Tako lahko okrožna sodnica v Ljubljani Alenka Gregorc Puš v skladu s 26. členom zakona o zaščiti živalih odredi tudi usmrtitev živali, če ugotovi, da je ta nevarna za okolico.

Na ministrstvu za kmetijstvo in gozdarstvo imajo v obdelavi nov pravilnik o lastništvu nevarnih pasem psov. Za lastnike točno določenih pasem bo obvezno šolanje lastnikov in psov. Po besedah Hajdinjaka je v Sloveniji na tisoče nevarnih psov, ki jih lastniki ne obvladajo.

Kot nam je še povedal, je pripravil uvajalni 100-urni program za socializacijo treh napadalnih bulmastifov. Lastnik Saša Baričevič in vzrejnica Zora Roter sta ga najela, ker ima njegovo podjetje bogate izkušnje s šolanjem psov. Končno so bili edini pripravljeni sprejeti to nehvaležno in težavno nalogo. Na program, ki ga je pripravil sam in ga poslal tudi na sodišče, ni bilo nobenih pripomb, zato so 29. junija tudi začeli s šolanjem. On in njegova sodelavka sta dvakrat na teden za tri ure prišla v Gmajnice ter skupaj z rejnico in lastnikom delala z njimi. Šolanje bodo kljub napadu nadaljevali in Dušan Hajdinjak upa, da se mu bo kmalu pridružila tudi napadena inštruktorica.