V bolnišnici so doslej opravili po 25.000 pregledov na leto, vsak dan pregledajo okoli sto bolnikov, število pa stalno narašča. Tako so se v Valdoltri odzvali naraščanju potreb po ortopedskem zdravljenju, saj med Slovenci narašča število starejšega prebivalstva. "Ortopedi sicer ne rešujemo življenj, lahko pa ljudem vračamo kakovost življenja," pravi primarij Venčeslav Pišot, direktor ortopedske bolnišnice Valdoltra, in dodaja, da tudi v prihodnje v centru predvidevajo možnost širitve na sedem ambulant in dodatno pridobitev kirurške ambulante.

Večina bolnikov v Valdoltri je iz Slovenije, saj je pri nas po ortopedskih storitvah veliko povpraševanje, bolnišnica pa mora izpolnjevati tudi pogodbe z zavarovalnicami. Po besedah Pišota pa se tudi v prihodnje ne bodo branili bolnikov iz tujine, če bodo le zmogli opraviti toliko pregledov. Čakalna doba za sprejem na pregled v bolnišnico je štiri do šest tednov, kdaj bomo prišli na vrsto pri izbranem specialistu, pa je odvisno od njegove zasedenosti.

"Vrednost projekta obnove sprejemnega diagnostičnega centra je 318 milijonov tolarjev brez davka, ki jih je bolnišnica zagotovila iz lastnih sredstev," je povedal Jože Vrčon, vodja tehničnega sektorja v Valdoltri. Prenova centra s skupno površino 1796 kvadratnih metrov je tako že končana, center ima uporabno dovoljenje in je tudi že tehnično prevzet, otvoritev centra pa bo enkrat v prihodnjih mesecih. Kot je povedal Vrčon, natančnejšega datuma odprtja še ne vedo, saj morajo prej odpraviti še nekatere organizacijske probleme.